Son dönemde çalışma hayatının en önemli gündem maddesi EYT... Düzenleme sonrası işe devam eden işçi, kıdem tazminatını talep etmemişse, işveren bunu erteleyebilir. Ancak çalışan ileride istifa etmeye karar verirse, tazminatında kayıp yaşayabilir. Bu nedenle sürecin iyi hesaplanması gerekiyor.

Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre: Düzenleme sonrası işyerlerinde yaşanacak hareketlilik için bugünden öngörülerde bulunmak mümkün. Geçen hafta EYT'den yararlanacak kişilerin aylık bağlatmaları için nasıl hareket etmeleri gerektiğini ve kıdem tazminatı konusundaki işleyişi açıklamıştık. Bu hafta ise EYT'den yararlanan işçilerin aylık bağlatıp aynı işyerinde devam etmeleri halinde alternatif durumlar hakkında değerlendirmelerde bulunacağız.

ÇIKIŞ YAPILMASI ŞART

EYT düzenlemesi sonrası aylık bağlatma hakkına kavuşacak kişilerin, aylık bağlatabilmek için işyerinden çıkışlarının yapılması gerekiyor. SGK nezdinde kişinin işten çıkışı yapılacak ve kişi aylık bağlatmak için SGK'ya başvuruda bulunacak. Eğer işçi aylık bağlattıktan sonra çalışmaya devam etmeyecekse işverenin kıdem tazminatını da işçiye ödemesi gerekecek. İşverenin işçilere kıdem tazminatını makul bir süre içerisinde ödemesi gerekiyor. Ancak işçinin onayı olursa işveren kıdem tazminatını taksitle ödeyebilir. Bunun dışında işverenin tazminat tutarını tek seferde ödemesi gerekli.

YENİ İŞE GİRİŞ BELGESİ

Eğer işçi ve işveren aylık bağlattıktan sonra işçinin işe devam etmesi konusunda anlaşmışlarsa, işveren işçinin çıkışını yaptıktan sonra tekrar girişini yapabilir. Örnek vermek gerekirse 1 Şubat 2023 tarihi itibarıyla işyerinden aylık bağlatmak için ayrılacak işçi için işveren 1 Şubat 2023 tarihli işten çıkış, 2 Şubat 2023 tarihi için işe giriş bildirgesi düzenleyecek. Bu şekilde işçi aylık bağlatmak için SGK'ya başvururken çıkış bildirgesi verilmiş olacak ve aylık bağlatabilecek. Daha sonra sosyal güvenlik destek primine tabi olarak işe girişi yapılabileceği için de hem aylığını alıp hem de çalışmaya devam edebilecek.

Editör: Haber Merkezi