SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, yönetim kurulunun 4 yıllık hizmet süresini değerlendirdiği konuşmasında; “Sakarya iş dünyası tüm bu olumsuzluklara rağmen yatırım yapmaktan, üretmekten hizmet vermekten imtina etmiyor. Ancak çalışmaların sürdürülebilmesi için artan girdi maliyetlerinin düşürülmesi, yanı sıra ekonomik döngüyü hızlandıracak hedefler ve politikaların belirlenmesi bekleniyor.” dedi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

“HİZMETLE GEÇEN 4 YIL”

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu’nun 2018-2022 4 yıllık hizmet süresi değerlendirmesi, aylık faaliyetler ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“Nisan 2022 yılı itibariyle Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, meclisi ve meslek komiteleri olarak 4. Yılımızı doldurduk. Geçen dört yıllık sürece baktığımızda 2018 yılında başlayan ekonomik kriz ortamı devam ederken, ortaya çıkan pandemi ile ciddi mücadele ettik. Ekonomik sıkıntılara çözüm arayışının devam ettiği süreçte, yakın bölgemizde bir savaşın ortaya çıkması da bu sıkıntıları körükledi ve kısacası zorlu bir dört yıl geçirdik.

Tüm bunlar yaşanırken biz SATSO camiası olarak üyelerimizin yanında olduk, her zaman sahada bulunduk.

KISACA ÇALIŞMALAR

Çalışmalarımızdan kısaca değinecek olursak;

Sakarya ili stratejik planını hazırlayarak ilimizin önümüzdeki 30 yıllık yol haritasını belirledik.

Tek durak ofis hizmet binalarımızı söz verdiğimiz şekilde tamamlayarak yüzde yüze yakın doluluk oranı ile hem odamıza gelir kaynağı oluşturduk hem de üyelerimize hizmete erişim kolaylığı sağladık.

Doku kültürü laboratuvarımızı tamamlayarak faaliyete geçirdik ve bugün uluslararası anlaşmalara imza atan bir üretim merkezi haline getirdik.

Süs Bitkiciliği ve Peyzaj Fuarının oluşturulmasına öncülük ettik.

İlimizin yemek antropolojisini hazırladık. Şimdi yılsonuna doğru mutfak akademimizi faaliyete geçirmek için hızla çalışıyoruz.

İlimizin Endüstri Master Planını hazırlayarak yeşil sanayi temelli ilerlemesine de öncülük ettik.

Şehrimizin üretimini desteklemek adına yaptıklarımız ve organize sanayi bölgesi çalışmalarımız ortadadır. Bunların hepsini siz yaptınız, bizler beraber yaptık. Yani, komitelerimiz, kurullarımız, komisyonlarımızla birlikte yaptık.

Sakarya mevzu bahis olduğunda tüm ön yargılarımızı bir kenara bırakarak şehrimiz için el ele hizmet ettik. Bu kenti ilgilendiren her konuda söz sahibi olduk, doğru yönlendirmek için de çaba sarf ettik. Valimiz, büyükşehir belediyemiz başta olmak üzere STK’lar, dernekler ve bütün paydaşlarımızla her zaman dirsek temasında olduk. Tüm bu gayretli çalışmalarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KALICI ÇÖZÜMLER

İlimiz Mart ayında 394 milyon 160 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 17’lik bir düşüş söz konusudur. Kümülatifte 7’nci sıradaki yerimizi korurken, mart ayında 9’uncu, TR42 bölgesinde ise 2’nci il olarak ayı geride bıraktık. TUİK tarafından açıklanan şubat ayı ithalat verilerine göre ise ilimiz; 257 milyon 57 bin dolar ithalat yaptı ve şubat ayında Sakarya dış ticaret dengesi 338 milyon 272 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %232 olarak gerçekleşti. Ayrıca, sanayi üretim endeksi şubat ayında; Aylık bazda yüzde 4,4, yıllık bazda yüzde 13,3 arttı. Nisan ayında imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı ise; bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 77,8 seviyesinde gerçekleşti.

Her ne kadar meşakkatli bir süreçten geçsek de Sakarya iş dünyası tüm bu olumsuzluklara rağmen yatırım yapmaktan, üretmekten, çalışmaktan, şehrine ve ülkesine hizmet vermekten imtina etmiyor. Ancak, bu çalışmaların ve hizmetlerin sürdürülebilmesi için artan girdi maliyetlerinin düşürülmesi, üretici, tüccar, çiftçi ve girişimcinin, hizmet sektörünün desteklenmesi; bunların yanı sıra ekonomik döngüyü hızlandıracak hedefler ve politikaların belirlenmesi bekleniyor. Bu konuda da geçtiğimiz gün cumhurbaşkanımızın açıkladığı tarım sektörü için, çiftçi ve tarıma dayalı yatırımlar kapsamında girişimcilere yönelik hibe desteği kararını olumlu buluyorum. Sürdürülebilir ve kalıcı çözümlerin devam edeceğine inanıyorum.” dedi.

Yönetim kurulu faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddelerinde 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, 1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, 22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar, 14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır;

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde ise 29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ve 26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman söz aldı

Editör: Haber Merkezi