Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayından bu yana gerileyen sanayiye aktarılan süt miktarının, Temmuz ayında da düşmeye devam ettiğini bildirerek, “Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 düşerek 770 bin tondan 741 bin tona geriledi” dedi.

SEKTÖRDE SORUN
Bayraktar, Ocak-Temmuz döneminde sanayiye aktarılan sütte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalma meydana geldiğini ve 5 milyon 564 bin tondan 5 milyon 308 bin tona gerilediğini belirtti. Son yıllarda böyle bir durumun yaşanmadığını, sanayiye aktarılan süt miktarında uzun süreli bir düşüş sürmediğini vurgulayan Bayraktar, 7 aylık dönemde sanayiye 256 bin ton daha az süt verildiğini bildirdi.

İHRACAT
Bu düşüşün sektörde bir sorun olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: “İhracatta artış sürüyor ama sanayiye aktarılan sütte 7 ay boyunca bir gerileme görüldü. Süt ve süt ürünleri ihracatı Temmuz ayında yüzde 5,4 artarak 28 milyon dolardan 29,5 milyon dolara yükseldi. Ocak-Temmuz döneminde süt ve süt ürünleri ihracatı yüzde 4,2 artarak 189,9 milyon dolardan 196,9 milyon dolara çıktı.

ÇİĞ SÜT FİYATI
Bayraktar, “Şu anda 1 lira 14 kuruş olan ortalama çiğ süt alım fiyatı, bazı yerlerde 93 kuruşa kadar iniyor. Yem fiyatları ortalama 1 lira 8 kuruş. Bu fiyatlarla üretim yapılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması mümkün değildir. Üreticimiz, bazı bölgelerde 1 kilogram süt satıp bir kilogram yem bile alamıyor” dedi. Üreticinin bu şartlarda üretimde kalmasının zor olduğunu bildiren Bayraktar, “Sorunun çözümü için derhal, çiğ süt fiyatları tekrar gözden geçirilmeli ve makul düzeylere çıkarılmalıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi