KİMLER KATILDI?
Protokol Töreni, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un ev sahipliğinde, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, SGK Sigorta İl Müdürü Erhan Çavuş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu, TÜRK-İŞ Temsilcisi Cemal Yaman iştirak etti.

BAŞVURU ÇAĞRISI
Değerlendirmelerin de yapıldığı toplantıda, Büyükanne Desteği Projesinin, kadınları dezavantajlı konumdan çıkarma yanında ailenin korunacağına, çocuklara büyükanneleri ile birlikte büyüme imkânı sağlayarak kültür aktarımına destek olunacağına, iş-aile yaşamı uyumuna katkı sağlayacağına vurgu yaparak durumu uyan kişilerin başvuru yapmaları hususunda çağrıda bulunuldu.

SAKARYA PİLOT İL
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülecek olan proje için pilot bölgelerden biri olan Sakarya projede lider olmayı hedefliyor.

KADIN İSTİHDAMI DESTEKLENECEK
Protokol imza töreninde proje hakkında bilgi veren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, ülkemizde ve ilimizde kadın istihdamının desteklenmesi ve kadınların dezavantajlı durumdan çıkarması amacıyla uygulanacak olan “Büyükanne Desteği Projesi”nin önemine değinerek şunları dile getirdi: “Destek Projesi kapsamında ilimizdeki kadın istihdamının artırılması ve varolan kadın çalışanların desteklenmesi hedefiyle paydaşlarımızla bu protokolü imzalamaktan memnuniyet duyduk. Proje uygulanacak diğer pilot iller İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kayseri, Antalya, Konya, Tekirdağ ve Gaziantep olarak sıralanmaktadır. Pilot illerin tamamı için projeden yararlanacak kişi sayısı 6.000 kişi olup, Sakarya için 500 kişilik kontenjan ayrıldı. Biz Sakarya olarak bu projenin yürütülmesi ve verimli bir şekilde sonuca ulaşması noktasında iddialıyız. Paydaşlarımızın da katkılarıyla başarılı olacağımıza inanıyoruz, hayırlı olsun.”
Başkan Kösemusul ayrıca ilimiz sanayisinin hızla geliştiğini, işgücüne ve kadın istihdamına talebin her geçen gün arttığını, Sakarya’da bu projenin başarılı örnek uygulama olarak gerçekleşmesinin bundan sonraki süreç acısından önemli olduğunu belirtti.

425 TL DESTEK, SON BAŞVURU 28 ŞUBAT
İstihdamı ve sigortalı sayısı artan Sakarya’nın, projenin uygulanacağı 10 pilot il arasında yer almasına TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın öncülük ettiği ve destek verdiğini ifade eden İŞKUR Müdürü Tekin Kaya ise “Büyükanne Projesi kapsamında, annenin fiilen çalışıyor olması kaydıyla, 3 yaşını doldurmayan torununa bakan büyükannelere 12 ay süreyle 425 TL karşılıksız maddi destek verilecektir. Proje kapsamında başvurular 9 Şubat - 28 Şubat (dahil) 2017 tarihleri arasında yapılabilmektedir. Bu tarihten sonra yapılan başvurular değerlendirilmeyecektir.” diye konuştu.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?
Proje kapsamında başvurular elektronik ortamda: https://buyukanne.csgb.gov.tr internet adresinden anında yapılırken elektronik ortamda yapılan başvurularda herhangi bir belge teslimine gerek bulunmuyor. Elektronik ortamda başvuru yapılamaması halinde, bu başvuru formu 3 yaşını doldurmamış çocuğu olan anne tarafından eksiksiz olarak doldurulup, imzalanarak, en yakın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne teslim etmesi gerekiyor.

GEREKLİ KOŞULLAR
Projeye başvurulabilmesi için, çocuk ve annenin aynı evde, büyükannenin ise aynı il sınırları içinde ikamet ediyor olması, bakımı üstlenilecek çocuğun 3 yaşını doldurmamış olması, annenin en az 18 yaşında olması ve annenin özel sektörde, iş sözleşmesine tabi ve sigortalı olarak bir işte fiilen çalışıyor olması gerekiyor.
Bunun yanında, hane halkının aylık ücret gelirinin net asgari ücretin 3 katını geçmemesi, annenin maaşının net asgari ücretin 2 katını geçmemesi, annenin işvereni ile üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dâhil) kan ve kayın hısımlık ilişkisinin bulunmaması, büyükannenin çocuk bakımını engelleyecek fiziksel veya ruhsal rahatsızlığının bulunmaması şartları aranıyor.

Editör: Haber Merkezi