Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere, “Burası Sakarya Burada İş Var” ana temasını kapsayan 2019 yılı istihdam teşvikleri hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. İŞKUR, SGK, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce “Burası Sakarya Burada İş Var” ana teması ile istihdam teşviklerinin anlatıldığı toplantıda, istihdam teşvikleri yanında istihdamın korunmasına yönelik desteklerin de sunumu yapıldı.

İSTİHDAM ÇEŞİTLİLİĞİ
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, “Sakarya’da tarım, hizmetler ve sanayi sektörü olarak her alanda istihdam oluşturulması ve her üç sektörün de gelişme potansiyeline sahip olması, ilimizi istihdam çeşitliliği ve ikame istihdam bakımından da avantajlı kılmaktadır. Ayrıca 2018 yılındaki İŞKUR kurs ve program ödemeleri de yeni yıldan itibaren artırılmış bulunmaktadır. Bu desteklerden bütün işverenlerimizin yararlanması bakımından serbest muhasebeci ve mali müşavirlerimizin her program ve destek hakkında iyi bilgilendirilmesi, milli istihdam seferberliğimiz açısından önem arz etmektedir. Gelin bu teşviklerden büyük-küçük demeden, esnaf-sanayici demeden bütün işverenlerimizi bilgilendirelim ve yararlandıralım” ifadesinde bulundu.

TEŞVİKLERİ ANLATTILAR
Sosyal Güvenlik Kurumu Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş, “2019 yılının teşvik ve destekleri hakkında işverenlerimizi bilgilendirmek amacıyla bakanlığımızın ildeki kuruluşlarında çalışan denetimcilerimiz, uzmanlarımız, iş ve meslek danışmanlarımız işverenlerimizi iş yerlerinde ziyaret ederek teşvik ve destekleri anlatıyor. Bugüne kadar uygulanan istihdam teşviklerinden farklı olarak, 2019 yılı için bakanlığımız ilk defa ‘Ücret sübvansiyonunu da ekledi. Yapılan yasal düzenlemede, işverenlerimizin 1 Şubat-30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alacakları işçiler için üç ay boyunca maaş desteğinden yararlanabilecekleri yer almaktadır. Söz konusu desteğin ön şartı, işverenlerimizin 2018’in en az sigortalı çalıştırdığı aydaki işçi sayısına ilave olarak işçiyi bünyesine almasıdır” dedi.

“ANA HEDEFİMİZ ÜRETİMİ ARTIRABİLMEK”
Vali Ahmet Hamdi Nayir serbest muhasebeci ve mali müşavirlere hitaben; “Her ülkenin, her hükumetin gündeminde, dolayısıyla her ilin ve ilçelerin gündeminde var olan konuların başında; üretim, istihdam, katma değer oluşturma gelir. Gündemde olan konunun hedeflerine ulaşılması için de mutlaka teşviklere ihtiyaç duyulmaktadır. Dünyanın her yerinde buna ait teşvikler; istihdam, alanında, ihracat alanlarında uygulanır. Burada ana hedef üretimi, istihdamı ve katma değeri artırabilmektir, ihtiyaç duyulan dövizi temin edebilmektir. Görev süremiz içerisinde de bunun farklı örneklerini gördük. İhtiyaç duyulduğu zaman hükumetler almış oldukları kararlarla teşvik tedbirlerini belirler, bunun duyurulmasını ister ve bizden de bir katkı bekler. İçinde bulunduğumuz süreçlerde adını seferberlik olarak koyduğumuz zamanlar da oldu. Ülkemizi sıkıntıya sokmak isteyen güçlere karşı, hükumetimizin yapmış olduğu çalışmalara sanayicilerimizden, işverenlerimizden, çalışanlarımızdan gerekli desteği de aldık.”

EN KAPSAMLI İSTİHDAM TEŞVİKLERİ
“Bugün gelmiş olduğumuz noktada cumhuriyet tarihimizin belki de en kapsamlı teşvikleri uygulamaya konuluyor. Ulaşmış olduğumuz yerin gerisine düşmeyelim, ihtiyacımız olan üretimi, istihdamı, katma değeri oluşturmakta bir eksiğimiz kalmasın diye, değişik başlıklar altında kapsamlı teşvikler uygulanmaya çalışılıyor. Bunlar bir zincirin halkaları gibi birbirini destekleyen hususlardır. İstihdam olmazsa üretim olmuyor, üretim olmazsa katma değer olmuyor, ihracat olmuyor. Bunlar olmadığı takdirde de vergi olmuyor, devlet gücünden güç kaybediyor. Bu zincirin her bir halkasını sağlam tutabilmek için bu teşviklerden istifade etmemiz gerekiyor. Bu kadar farklı, çeşitli alanlarda teşvik uygulanmasının, her bir konuda ayrı bir fırsatı da ortaya çıkaracağına inanıyoruz. Alternatifler varsa farklı yararlanma fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Bunun ilk şartı da bu teşviklerden haberdar olmaktan geçiyor. Bakanlığımızdan gelen heyet ile ilimizde bazı konularda bilgilendirmelere daha fazla ihtiyaç duyulduğu konusu üzerine bir görüşmemiz oldu.  Bu çabamız, gayretimiz, sizlerle bu salonda buluşmamızın gayesi de tanıtım ve bilgilendirmelerde bulunup, tekrar seferberlik anlayışı içerisinde ihtiyaç duyduğumuz hedefe ulaşmak için istihdamı, üretimi daha fazla teşvik edebilmek ve bu teşviklerden il olarak en iyi şekilde istifade edebilmek hususunda gayret gösterebilmek adınadır.”

“BURASI SAKARYA BURADA İŞ VAR”
“Arkadaşlarımız ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganını ilimize uyarlayıp, ‘Burası Sakarya Burada İş Var’ diyerek hemşehrilik ruhunu da canlı tutacak tarzda çalışmalar içerisindeler, bizler de onlara her anlamda desteğimizi sürdüreceğiz. Önümüzdeki süreçte yalnızca bu salonla sınırlı kalmayacak olan bilgilendirmeler, ilgili arkadaşlarımızın öncülüğünde oluşturulan heyetlerle işyerleri de gezilerek, teşviklerden ilimizin daha fazla istifade edebilmesi adına yapılacak çalışmalarla da devam edecek. Bu programı düzenleyenleri ve kıymetli hale getiren katılımcıları tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.
Oda üyelerine yönelik istihdam ve teşviklere dair bilgilendirmelerin yapıldığı programda, sağlanan ücret desteğinden faydalanmak için Nisan ayının sonuna kadar ilave istihdam yapılması gerektiği ifade edilirken, işverenlerin 2019 Nisan ayının sonuna kadar alacakları her işçi için üç ay süreyle maaş ve akabinde dokuz ay süreyle SGK işçi ve işveren primlerinin tamamı ile işçi stopajının ödenmesi desteğinden yararlanabilecekleri de belirtildi.
Toplantı öncesinde Vali Ahmet Hamdi Nayir Sakarya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Kocacık’ı makamında ziyaret ederek faaliyetleri hakkında bilgiler de aldı.

KATILANLAR 
Sakarya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra; Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor, SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kocacık ve oda üyeleri katıldı.

Editör: Haber Merkezi