İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında, Türkiye İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Volkan Öz ve kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İlin istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması amacıyla toplanan kurulun 2019 yılı birinci olağan Ocak ayı toplantısında ilin istihdam verileri değerlendirildi.

BİNLERCE KİŞİ
Toplantıda yapılan değerlendirmede, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne işverenler tarafından 2018 yılında 35 bin 272 kişilik açık işgücü talebinde bulunulduğu, yine aynı yıl içerisinde 26 bin 317 kişinin de işe yerleştirilmiş olduğu belirtildi. İşe yerleştirilenlerin sayısında geçen yıla göre gerçekleşen yüzde 21,9 artışın memnuniyet verici olduğu ifade edildi. Ayrıca, kadın ve gençlerin istihdam teşvikleriyle desteklendiği 2018 yılında, işe yerleştirilen kadınların sayısının 8.985 olduğu, aynı dönemde 10 bin 69 gencin de işe yerleştirildiği vurgulandı.

KURS VE PROGRAMLAR
İstihdamın korunması ve işgücünün istihdam edilebilirliğinin arttırılması amacıyla düzenlenen kurs ve programlardan 14 bin 729 kişi yararlandı. İstihdamın, nitelikli işgücünün desteği ile arttırılması amacıyla düzenlenen kurs ve programlar için 2018 yılında 62 milyon 923 bin 689 TL ödenek kullanıldı. Toplantıda yapılan değerlendirmede; İŞKUR’un mesleki eğitim kurs ve programlarının istihdamın korunması ve arttırılmasında önemli teşvik sağladığı vurgulanarak, 2019 yılı için ilk etapta 10 bin 55 kişinin yararlanabileceği kurs ve program düzenlenmesi kararı alındı.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE
Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, ülkemizin 2023 vizyonu ile hazırlanan ulusal istihdam stratejisinde çocuk işçiliğinin sonlandırılması hedefinin belirlendiğini, bu amaçla, ikinci 100 günlük icraat programı gereği il müdürlüğü bünyesinde çocuk işçiliğiyle mücadele birimi oluşturulduğunu belirtti. Kaya, çocuk işçiliğinin ülkenin geleceği olan çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişiminin önünde bir engel teşkil ettiğini hatırlatarak, bu konuda toplumsal bilinç ve duyarlılığının geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

DESTEKLER SÜRÜYOR
Toplantıya Ankara’dan katılım sağlayan Türkiye İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Volkan Öz, İŞKUR’un istihdama yönelik teşvik ve desteklerinin her zamankinden daha güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtti. Daire Başkanı Öz, işbaşı eğitim programları yoluyla yeni işe girişlerde, bilişim ve basın sektöründe 9 aya, imalat sektöründe 6 aya ve diğer sektörlerde de 3 aya kadar ücretlerin İŞKUR tarafından karşılandığını ifade etti. Ayrıca, 2019 yılı başından itibaren katılımcılarına verilen günlük ücretin 77,7 TL’ye çıkarıldığını ve bunun aylık bazda net asgari ücret tutarı olan 2.020 TL’ye karşılık geldiğini belirterek daha fazla işverenin ve iş arayanın bu programlardan yararlanması çağrısında bulundu.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Vali Ahmet Hamdi Nayir, İŞKUR’un kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırıldığını, bir tarafta istihdamı artırma tedbirlerinin yanında sektörel bazda istihdamın korunmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini belirtti. Geçici olarak üretimlerini azaltmak zorunda kalan işletmeler, İŞKUR’un kısa çalışma ödeneğinden yararlanabileceklerini belirtti. Kısa çalışma ödeneği üç ay süreyle ödenebildiğini, söz konusu süre Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle altı aya kadar uzatılabildiğini; kısa çalışma ödeneği tutarının da işçinin son 12 aylık prime esas kazançlarının ortalamasının yüzde 60’ı üzerinden hesaplanmakta olduğunu vurguladı. Ayrıca, ilde toplum yararına programlarda 2019 Ocak ayında 800 kişinin işe başlatıldığını, Şubat ayında da bin kişinin daha işe başlatılacağını bildirdi.
Ayrıca toplantıda; işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik liselerde yeni alan/dalların açılmasına ve bazı alan/dalların da kapatılmasına karar verildi.

Editör: Haber Merkezi