Başkan Sarı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Konsey Toplantısında, Tarım Bakanı Ekrem Pakdemirli’ye üyeler ve meslek komitelerinden gelen talepler doğrultusunda tarımsal desteklemelerin arttırılması ve yem fiyatlarındaki artışa karşı önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. 
Ticaret Borsaları Konsey Başkan Yardımcısı Adem Sarı şu açıklamalarda bulundu; “Dünyayı etkisi altına alan ve toplumların sosyal ve ekonomik dengelerini sarsan Koronavirüs salgını ile Cumhurbaşkanımız himayesinde topyekûn bir mücadele başlatılmıştır. Salgının yayılmasını engellemek ile ilgili alınan kararların yanı sıra salgının ticari hayata tesir eden olumsuz etkileri için de bir takım önlemlerin alındığını görüyoruz.
Tarım ve hayvancılık sektörü toplumumuzu doyuran, gıdanın hammaddesinin üretildiği bir sektördür. Bu sebeple sektörümüzün şu an virüs salgını ile etkilendiği en önemli alan yem üretimi olmuştur. Son iki hafta içinde yem fiyatlarına art arda gelen zamlar yüzünden sektörde özellikle ileriye dönük karamsarlık hâkim olmuştur. 
Yem fiyatlarına 1 ayda 3 defa zam geldi Bu yapılan zamlar üreticileri zorlamakta. Üretici zor şartlarda üretim yapmakta, yem zamları ile birlikte şartlar daha da zor hale gelmektedir. Yem sanayicilerimiz ile yaptığımız görüşmelerde yem fiyatlarının artmasında en önemli nedenin döviz kurundaki yükselme olarak dile getirmektedir.    

----


Yem hammaddesinin yaklaşık yüzde 50’lik bölümü yurt dışından ithal edilmekte ve artan döviz fiyatları nedeniyle hammadde fiyatları artmakta bu maliyetleri de yem fiyatlarına yansıtmak durumunda kalıyorlar. Fakat dünyada ve ülkemizde petrol fiyatları düşmekte ve bu durumda nakliye maliyetleri azaldı. Bunun yem fiyatlarına yansıması üretime ve üreticimize katkı verecektir. Bu zor zamanda yem sanayicilerinin üreticimizin yanında olmasını bekliyoruz. 
Yem fiyatları neden artıyor? Sorusunun cevabını şöyle özetleyebiliriz;
1. Başta ABD olmak üzere mısırdan akaryakıt üreten ülkeler petrol fiyatlarının düşmesiyle bu üretimi durdurdu. Böylece yem hammaddesi olarak kullanılan mısır küspesi (DDCS) üretimi aşırı düştü, bitme noktasına geldi.
2. Yem üretiminde kullanılan ve ithal edilen ürünlerden ATK maddesinin ithalat kanallarında tıkanma oldu. Ukrayna’da virüs tespit edilen fabrikaların karantina nedeniyle kapanması, limanların karantinaya alınması gibi sebeplerin yanı sıra birde döviz fiyatlarındaki belirsizlik bu hammaddelerin ithalatını zorlaştırıyor. Ayrıca ithalatçı firmalar bu günlerde kendilerini riske atmıyor.
3. DDCS fiyatları dolar kuruna bağlı olarak her gün yükseliş göstermektedir.
Bu şartlarda yem fabrikalarının kısa bir süre sonra standart yem üretimi yapamayacağı aşikârdır. Bu defa hayvancılık sektörü ciddi bir kriz ile baş başa kalacaktır.
ÇÖZÜM; 
Ülkemizde bir üründe sıkıntı olduğunda örneğin et açığında ESK devreye girip gemilerle nasıl hayvan veya et getiriyorsa, TMO nasıl arpa buğday getiriyorsa işte bugünde TMO soya, ATK ve DDCS gibi protein kaynaklarının ithalatını bizzat yapıp yem üreten firmalara temin etmelidir. Bunu bir kamusal görev olarak yapmalıdır ve virüsle mücadele kapsamında değerlendirilmelidir. “ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi