İnşaat maliyet endeksi 2022 Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 3,97 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 105,73 arttı

Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak “İnşaat maliyet endeksinde yaşanılan artışlar sebebi ile müteahhitlerin konut üretiminde zora girdiğini görmekteyiz. Maliyetlerin artması, konut üretiminin yavaşlaması ve az konutun olması mevcut konut fiyatlarını doğrudan etkilemektedir. TÜİK verilerine baktığımızda inşaat maliyet endeksi 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 105,73 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 130,73 işçilik endeksi yüzde 44,06 arttığını görmekteyiz. Bu veriler bile konut piyasasının içinde bulunduğu durumu net ortaya koymaktadır” dedi.

‘ARTIŞLARA FREN LAZIM’

Başkan Bayrak “Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 3,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 102,32 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,88, işçilik endeksi yüzde 0,06 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 126,55, işçilik endeksi yüzde 43,98 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 4,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 117,40 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,23, işçilik endeksi yüzde 0,64 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 144,66, işçilik endeksi yüzde 44,34 arttı” dedi.

‘FİYAT İSTİKRARI SAĞLANAMAZ’

Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak “ Açıklanan verilere batığımızda TÜİK’in inşaat maliyet endeksi istatistikleri, konut fiyatlarında yaşanan artışın tek sebebinin arz açığı olmadığını ortaya koyuyor. İnşaat maliyetleri yükseldikçe maalesef ev fiyatları ve kiralarda yükselmeye devam ediyor. Bu maliyetler ile müteahhitlerimiz konut üretmekte zorlanıyor ve yatırım yapmaya çekiniyor. Maliyet artışlarından dolayı üyelerimiz yatırım yapamıyor. Maliyet artışlarının kontrol altına alınması için daha radikal kararlar alınmalı. Bu ortamda konuta erişim zor olacak. Konut üretilmediği içinde arz talep dengesizliğinden ötürü kira artışlarının önüne geçilemeyecek. Sektörün üretime başlaması için fiyat istikrarının sağlanması şart” dedi.

Editör: Haber Merkezi