Sakarya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, Adapazarı Mesleki Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Gökyokuş ve Müdür Yardımcısı Mehmet Sandıkçı’yı ziyaret ederek, işyeri açmak isteyenlere yönelik getirilen düzenlemeleri görüştüler.

USTALIK BELGESİ ZORUNLULUĞU
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Mesleki Kurulunun kararı gereğince bakkal, büfe ve şarküteri işlerinde çalışanların ‘Satış Elemanlığı’ adıyla meslek kapsamına alındığını belirten Başkan Akdardağan, “Müdürlerimize yaptığımız ziyarette, Mesleki Eğitim Kurulunun 31’nci kurul kararını değerlendirdik. Bu kapsamda bakkallık, şarküteri ve büfecilik hizmetlerinde çalışan ya da kalfa olanlar, ‘Satış Elemanı’ olarak meslek kapsamına alınmıştır. Yani esnaflarımızın yanlarında çalışanlar artık meslek gurubu kapsamına alınmıştır. Uygulamaya konulan kararla ilgili bilgiler almak üzere müdürlerimizle istişarelerde bulunduk. Meslek olarak tanımlanan alanlarda faaliyet göstermek isteyen veya işyeri açmak isteyenler için ustalık belgesi alma zorunluğu getirilmiştir.” Dedi.

MESLEK LİSESİ DİPLOMASI
İlgili bölümlerde ustalık belgesi almak isteyenlerin mesleğinde en az 5 yıl Bağ-Kur’lu veya sigortalı çalışmışlığını belgelendirenlerin sınava gireceğini belirten Başkan Akdardağan, “Sigortalılık süresini belgelendirenler kalfalık ve ustalık sınavlarına girerek belgeleri alabilecek ve dükkanlarını açabileceklerdir.  Mesleğinde ustalık, işyeri açma, lisans, önlisans ve usta öğreticilik belgesi olan üyelerimiz ise, çırak öğrenci çalıştırdığında devletin tanıdığı bir takım imkanlardan faydalanabileceklerdir. Üyelerimiz yanında çalışan çırak öğrencinin kaydını Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezine yaparsa, çıraklık sigortasının yanı sıra çırak öğrenciye ödediği maaşı karşılığı ücretin 3’te 2’sini devlet karşılayacaktır. Ayrıca bu merkezdeki eğitimi tamamlayan öğrenciler meslek lisesi diploması almaya hak kazanacaktır. Yeni dükkan açmak isteyen, üyelerimizin yanında çalışan kalfa ve ustalar ile belge almak isteyenler odamızı veya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün (0264) 274  96 09 nolu telefonunu arayabilirler.” diye konuştu

Editör: Haber Merkezi