Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 7,6 oranında büyürken işçilerin toplam gelirden aldıkları pay dramatik şekilde geriledi.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 32,6 iken bu oran 2022 yılında yüzde 25,4 oldu. Sermayenin payını gösteren ‘net işletme artığı/karma gelirin payı’ ise yüzde 49,2 iken yüzde 54,0 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış veriye bakıldığında ise 2019 ikinci çeyreğinde yüzde 31,4 olan işgücü ödemeleri payı, 2020’nin ikinci çeyreğinde yüzde 31’e, 2021’in ikinci çeyreğinde yüzde 27,6’ya, 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 21,3’e geriledi.

NEBATİ’DEN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomik büyüme rakamlarına ilişkin Twitter’dan paylaştığı mesajda “Ekonomimiz yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda reel olarak ilk çeyrekteki kuvvetli büyüme performansımızın da üzerinde yüzde 7,6 büyümüştür. Böylece Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G20 ülkeleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olmuştur” dedi.

Nebati’nin paylaştığı diğer mesajlar şöyle oldu:

* İkinci çeyrekte sadece kuvvetli büyüme performansı göstermedik, aynı zamanda 5 çeyrektir devam eden dengeli büyümeyi bu dönemde de sürdürdük.

* Son iki buçuk yıldır makine ve teçhizat yatırımlarındaki güçlü yıllık artış bu dönemde de yüzde 17,8 ile devam etmiştir. Bu gelişmeyi üretim kapasitemizin artırılması açısından olumlu değerlendiriyoruz.

* Büyümedeki kuvvetli seyrin işgücü piyasasındaki yansımaları yılın ilk yarısında görüldü. Bu dönemde geçtiğimiz yıl sonuna kıyasla yaklaşık 900 bin kişilik ilave istihdam sağlandı ve işsizlik oranı yüzde 10,3'e düştü.

* Büyümeyi ve istihdamı önceliklendiren, üretimi ve ihracatı destekleyen Türkiye Ekonomi Modeli ile elde ettiğimiz bu kazanımlar yılın kalan döneminde de sürecektir. Artık ekonomimizin alamet-i farikası dengeli, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümedir.

Editör: Haber Merkezi