Konferansa T.C. Talinn Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldız, Estonya Ankara Büyükelçisi Annely Kolk, DEİK Başkanı Nail Olpak, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, ASKON Sakarya Şube Başkanı-DEİK Estonya İş Konseyi Başkanı Engin Tumbaz, Estonya Ankara Büyük Elçisi Annely Kolk, Estonya Orta ve Doğu Avrupa İş Geliştirme Direktörü Andres Labi, Walks İn Europe Kurucusu Arzu Altinay,T.C. Vilnius Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu, THY Tallinn Müdürü Halit Anlatan ve üst düzey yöneticiler katıldı.

----


“SAKARYA-ESTONYA İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEK ÖNCELİĞİMİZ"
 Konferansın moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını yapan ASKON Sakarya Şube Başkanı ve DEİK Estonya İş Konseyi Başkanı Engin Tumbaz, 11 Ocak 2020’da gerçekleştirilen seçimli genel kurul neticesinde DEİK Türkiye – Estonya İş Konseyi’nin Başkanlığını yürütme kurulu üyelerimizle birlikte devraldım.  İş Konseyi olarak ilk hedefimiz bu güzel ülke ile ülkemiz arasındaki ticari fırsatlar hakkında farkındalığı geliştirmektir. Bu maksatla DEİK İş Konseyleri ile Anadolu’daki İş İnsanlarını bir araya getirerek bir etkinlik serisi başlattık. Bu serinin ilkini de Estonya ve Sakarya arasındaki Ticareti geliştirme konferansıyla taçlandıracağız.
 Bugünkü oturumumuzu DEİK Kurucu Kuruluşularımız ASKON ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleriyle gerçekleştirmekten ayrıca büyük mutluluk duyuyorum. Türk iş dünyasının üç güzide kurumunun arasındaki işbirliğine katkı sağlayabilmiş olmak yine konsey hedeflerimiz açısından, bizler açısından mutluluk vermektedir. Umarım Sakarya  iş dünyası için Estonya gelecek dönemde bir cazibe merkezi haline gelir ve bu yolda İş Konseyimiz aktif rol oynayabilir dedi.
SANAYİLERİMİZ İLE SAYILI ŞEHİRLER ARASINDAYIZ
SATSO Başkanı Akgün Altuğ Sakarya hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, şehrimizin otomotiv, makine, enerji, tarım ve sanayisi ile ülke ekonomisine katkıda bulunan sayılı şehirler arasında olduğunu dile getirdi.
ESTONYA YAZILIM ÜLKESİ
T.C. Vilnius Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu hazırladığı Baltık Ülkeler sunumu ile Türkiye’nin Estonya’ya yönelik ihracatının geliştirilmesi için potansiyel ürünler ve sektörler hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. Yatırım noktasında, ağır işçi gerektiren sanayi yatırımlarından ziyade katma değeri yüksek robotik, yazılım ve programlama, girişimcilik gibi bilgi teknolojileri ve teknik ve mühendislik alanındaki imkânlar daha çok tercih ediliyor. Estonya’nın lojistik bir merkez olarak da potansiyeli yüksektir. Estonya dış ticaretinde daha çok İskandinav ülkeleri, Rusya, Almanya, ABD ve Çin öne çıkıyor. Aynı şekilde Estonya, limanları vasıtasıyla bu pazarlara erişim için de son derece iyi bir konumdadır dedi.

----


“TİCARETİN BAŞLANGICI GÜVEN”
THY Tallinn Müdürü Halit Anlatan, Covid’in sektörel bazda en çok hava yolu şirketlerinin etkilendiğini belirtti. Lojistik olarak ihracatın en güvenilir ve en hızlı yolun Uçak kargo olduğunu dile getiren Anlatan, Eston’ların güvenlerinin kazanılmasının ticaretlerin de büyük bir önem arz ettiğini belirtti. Estonya’nın Covid sebebiyle kapılarının kapalı olduğunu ve 2021 yılı başlarında seferlerin tekrar başlayacağının bilgisini verdi.
Programın Moderatörlüğünü gerçekleştiren Tumbaz, Türk iş dünyası için keşfedilecek birçok fırsat sunan BALTIK ülkeleri umuyorum ki gelecek dönemde daha fazla firmamızın ilgisini çekecektir. Gerek başkanlığını yürüttüğüm Türkiye – Estonya İş Konseyi, gerekse de Litvanya ve Letonya İş Konseylerimiz sizlere bu yönde gerekli desteği sağlamaya hazırız, yoğun katılımdan dolayı katılımcılara teşekkür ederek konferansa son verildi.

Editör: Haber Merkezi