Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de 2023'te geçerli olacak asgari ücreti 8 bin 506 lira olarak açıkladı. Brüt ise 10 bin TL olarak belirlendi. Buna göre temmuz ayına göre asgari ücrette yüzde 54,66, yılbaşına göre yüzde 100 artış gerçekleşti. Sakarya’daki siyasi parti il başkanları da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücreti gazetemize değerlendirdi. İşte başkanların yeni asgari ücret ile ilgili düşünceleri:

“RAKAM TATMİN EDİCİ”

AK Parti İl Başkanı Yunus Tever; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2023 yılı asgari ücret net rakamı 8 bin 500 TL olarak açıklandı. Bu rakam kamuoyundaki beklentiyi karşılayarak tatmin edici bir rakam olarak açıklanmış oldu. Hükümetimiz, ne emekçilerimizin haklarının yenmesine ne işverenlerimizin üzerine altından kalkamayacakları yüke bindirilmesine rıza göstermedi. AK Parti iktidarımız bugüne dek her kesim gibi çalışanlarımızın da gelir ve refah seviyesini her daim korumuş, işçi ve emekçi kardeşlerimizin hakkının zayi olmasına asla müsaade etmemiştir. Açıklanan rakam da bunun en net göstergesi olmuştur. Önümüzdeki aydan itibaren, baz etkisiyle birlikte enflasyondaki düşüş eğilimi de vatandaşlarımızın alım gücünü korumasına vesile olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı vizyonumuz çerçevesinde uyguladığımız politikalarla, enflasyonla mücadeleyi de kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Asgari ücretin tüm işçilerimize ve işverenlerimize hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum.”

“ÜZGÜNÜM”

CHP İl Başkanı Ecevit Keleş; “Öncelikle açıklanan rakamın işveren ve işçi kardeşlerimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi olarak asgari ücretin 10 bin 128 TL olması için defalarca açıklamalarda bulunmuştuk. Ancak açıklanan rakam açlık sınırının altındadır. İşçilerimiz adına üzgünüm. Gerçek enflasyonun yüzde 150’lerde olduğu bir dönemde böyle ücret açıklanmasının çalışanlar adına sıkıntılı olacağını düşünüyorum.”

OLUMLU BİR SONUÇ

MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, “Gönül isterdi ki işveren ile işçi arasında uzlaşma yapılmış olsun. Ancak bunun sağlanamadığını görüyoruz. Beklenti anketlerinde 8 bin civarında bir rakam vardı. Açıklanan rakamın bu şekilde, beklentiyi de karşılayacak şekilde olumlu bir sonuç getirdiğini söyleyebiliriz. Burada önemli olan açıklanan rakamın ardından piyasada diğer mamullere zammın ne derecede yapılmış olmasıdır. Fiyatların belirlenmesi noktasında yetkililer daha makul hareket ederek çalışan kesimin alım gücünün yükseltilme eğilimi korunmalıdır. Açıklanan rakamın herkese hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”

SEÇİM ÇAĞRISI

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, “Açıklanan rakam beklentilerin altında. Ara zam yapılsa da değişen bir şey olmayacak. 6 ay önce de bu ara zam yapılmıştı ancak değişen bir şey olmadı. Vatandaşın alım gücünün yükseltilmesi gerekiyor. Bunu yükseltmeden istedikleri kadar ücret açıklaması yapsınlar fayda sağlamaz. ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ tezi memleketi uçuruma sürüklemeye devam ediyor. Verilen asgari ücret işverene yük bindirdi. İşveren üzerine binen yükü maliyetlerine mutlaka yansıtacak veya işçi çıkarmaya başlayacak. Bu da enflasyon olarak bize geri dönüş sağlayacaktır. Ekonomi politikalarının acilen değişmesi gerekli ama bunu yapacak kimseyi göremiyoruz. Hükümet bu işi artık yapamıyor. Acilen seçime gidilmeli.”

“2-3 AYA DAYANMAZ”

Saadet Partisi İl Başkanı Hasan Zengin, “Yapılan zam 2-3 ay dayanmayacak. Asgari ücret zammının olması göreceli olarak bir artış olabilir ancak alım gücünün iyileştirilmediği noktada asgari ücretin herhangi bir artışın fayda getirmeyeceği kanaatindeyiz. Asgari ücret, Sayın Cumhurbaşkanının ve sendikaların oturup karar vereceği bir şey değil. Bu rakamı, ücreti ödeyecek, ücretten faydalanacak insanların oturacağı daha geniş bir komisyonun karar vermesi gerekiyor. Ücret 8 bin 500 TL olarak açıklandı ama Türkiye’nin bir ucunda kiralar, 2-3 bin bandındayken, diğer ucunda en düşük 6-7 bin bandında. Haliyle açıklanan rakam da doğru değildir.”

“BEKLENTİLERİN ALTINDA”

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İl Başkanı Mehmet Erdoğan, “Açıklanan rakam yıllık artışa göre yüzde 90 üzerinde. Yani enflasyonun altında bir rakam açıklandı. Gıda enflasyonu da bu orandan daha fazla. Rakam beklentilerin çok çok altındadır. İnşallah iktidara geldiğimiz zaman ne işçiyi ne de işvereni zor duruma koymadan ücretleri belirleyeceğiz. Vatandaşın alım gücü çok düşük. Öncelikli olarak alım gücünün yükseltilmesi gerekiyor. İstediğiniz kadar rakamı yüksek verin, alım gücü yükselmezse faydası olmaz.” Haber : Serkan OK

Editör: Haber Merkezi