Hak-İş Konfederasyonu Sakarya İl Temsilcisi ve Hizmet-iş Şube Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir, asgari ücret artışı ve YHK ücret zammı çalışanların ücretlerine nasıl yansıtılacağı hakkında basın açıklaması yaptı. Gökdemir açıklamasında; “Asgari ücret, 01.01.2019 itibariyle 2 bin 20 TL net ücret olarak açıklanmıştır.  Bu miktar, günlük 85,26 TL BRÜT, aylık 2.558,00 TL BRÜT ücrete karşılık gelmektedir. Belirlenen asgari ücret çıplak ücret olup, yemek, yol, yakacak vs. diğer sosyal yardımlar bu ücrete ilave edilecektir.
Buna göre, 31.12.2018 tarihi itibariyle aylık ücreti brüt 2.558,00 TL’nin altında (yemek, yol, diğer sosyal yardımlar hariç) olan işçilerin ve üyelerimizin ücretleri 01.01.2019 tarihinden geçerli olmak üzere öncelikle aylık brüt 2.558,00 TL yükseltilecektir.”

YÜZDE 4 ZAM
Gökdemir; “696 sayılı KHK gereğince, 01.01.2019 tarihinde işçilerin ve üyelerimizin almakta oldukları / alacakları brüt 2.558,00 TL üzerine, 01.01.2019 tarihinden itibaren %4 (yüzde dört) oranında zam yapılacaktır. Yine, işçilerin ve üyelerimizin 30.06.2019 tarihinde almakta oldukları aylık ücretlerine, 01.07.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere  % 4 (yüzde dört) oranında zam yapılacaktır. İşçilerin ve üyelerimizin mevcut sosyal yardımları, Yüksek Hakem Kurulu sözleşmesi gereğince, aylık çıplak ücretlerinin üzerine ilave edilerek ödenmeye devam edecektir.
T.C. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından daha önce verilmiş olan görüşlerde, kamu kurum ve kuruluşlarında asgari ücretin yüzde fazlası (asgari ücretin %10.20.30.40, 50 vb. gibi) ücretler ile kadroya geçen işçilerden, ücreti bireysel iş sözleşmelerine miktar olarak (örneğin 2.232,45 TL vb. gibi) yazılmış olanlardan,  31.12.2018 tarihi itibariyle, ücretleri aylık NET 2.020,00 TL / BRÜT 2.558,00 TL’nin üzerinde olanların , asgari ücret artışından istifade edemeyecekleri açıklanmıştır.”

KAZANILMIŞ HAKTIR
“Ancak bu uygulama birçok mağduriyeti yanında getirmektedir. Mağduriyetlere dikkat çeken Gökdemir; Kadroya geçen üyelerimize ve tüm çalışanlara daha önce uygulanan asgari ücret zammını daha sonra yüzde oranını (yüzde kaç fazlası ile çalışıyorsa) uygulanmalı ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından yayınlanan çerçeve sözleşme gereği %4 zammını vererek  2019’un ilk altı ayının ücretleri belirlenmelidir. Fakat birçok işveren bu şekilde uygulama taraftarı olmadığı için, kadroya geçen çalışanlarımızın ücret mağduriyeti artmaktadır. 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin tüm hakları ile geçtiklerini unutmamak gerekir. Bizim bu talebimiz sadece bir istek olmayıp, kazanılmış bir haktır.
Bir başka ifadeyle, bu görüşlere göre, asgari ücretin katları ile çalışan ve ücretleri, yeni asgari ücretin üzerinde olan işçilerin ücretleri, asgari ücret artışından etkilenmeyecek ve eski ücretleri ile çalışmaya devam edeceklerdir.”
“İşverenler kamu kurumları ile yerel yönetim kuruluşlarının şirketleri ili işçiler arasında yapılmış olan bireysel iş sözleşmelerinde, ücret kısmının ‘asgari ücretin yüzde fazlası’ şeklinde belirlendiği durumlarda, 01.01.2019 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak yeni asgari ücret üzerine, yüzde fazlasının hesaplanması, bu şekilde işçilerin 01.01.2019 tarihinde alacakları yeni ücretin tespit edilmesi gerekmektedir.
696 sayılı KHK gereğince, işçilerin bu şekilde belirlenen yeni ücretlerine, Yüksek Hakem Kurulu sözleşmesi gereğince 01.01.2019 tarihinden geçerli olmak üzere, %4 (Yüzde dört) oranında zam uygulanması gerekecektir.”

KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM
“Asgari ücretin katları ile çalışan işçilerin ücretlerinin, özellikle 01.01.2019 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret artışına uygun şekilde artırılmaması halinde, bu durum işçilerin ücretlerinin yüksek enflasyon karşısında reel olarak erimesi ve satın alma güçlerinin azalması sonucunu doğuracaktır. Bunun adalete ve hakkaniyete hiç bir yönüyle uygun olmadığı açıktır. Bu nedenle, bu durumu kabul edilemez buluyoruz.
Konfederasyonumuz Hak İş ve Sendikamız Hizmet İş konuyu en üst düzeyde takip etmektedir. Hak İş Konfederasyonumuzun ve Hizmet İş Sendikamızın Genel Başkanı Sayın Mahmut Arslan tarafından, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk hanımefendiye ve Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca beyefendiye, Hak İş Konfederasyonu heyeti ile birlikte bizzat sunum yapılmış ve ayrıntılı birer rapor sunulmuştur.
Gökdemir, “Konfederasyonumuz Hak İş ve sendikamız Hizmet İş, asgari ücret artışından yararlanamayan veya eksik yararlanan işçilerin ücretlerinin, enflasyonun altında kalmayacak şekilde güncellenmesini, eski ve yeni kadrolu ayrımı yapılmaksızın, kamu çerçeve toplu iş sözleşmesi protokolü ile çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının yeniden düzenlenmesini ve haksız uygulamanın ortadan kaldırılmasını talep etmektedir.” dedi.

Editör: Haber Merkezi