Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, Sakarya'daki arıcıların akasya, kestane, ıhlamur ve orman gülünden her yıl ortalama bin 200 ton bal ürettiğini ifade ederek, il genelinde 75 bin 612 koloni bulunduğunu söyledi.
Birliğe kayıtlı 984 üreticinin faaliyet gösterdiğini anlatan Ör, ''Türkiye'deki bal üretimi ortalaması koloni başına 16 kilodur. Birlik olarak geçen yıl Sakarya'da 7 bin arı sattık ve koloni başına ortalama 20-22 kilo bal ürettik. Bu yıl ise arı satışı 11 bine yükseldi, koloni başına bal üretimi de geçen yılla aynı seyirde gitti'' dedi.
KOLONİ BAŞINA BAL
Sıcaklıkların yaz aylarında yüksek seyretmesinin ormanlık alanlardaki bal üretiminde artış sağladığına dikkati çeken Ör, “Arılar, güneşli havada çalışmayı sever, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olması, ormanlık alandaki kestane balı verimini artırdı. Geçen yıl kestane balı üretimi koloni başına 3 kiloyken, bu yıl 12 kiloya ulaştı. Ancak sıcak hava yaylalarda kuraklığa sebep olduğu için yayla balında düşüş yaşandı. Geçen yıl bu aylarda yayla balı üretimi 20 kiloyken bu yıl 10 kiloya düştü'' diye konuştu.
Kestane balındaki verimin üreticileri sevindirdiğini vurgulayan Ör, yayla balının kilosunun 10 lira olduğunu, kestane balının ise 40 liradan satıldığını anlattı. Sakarya'nın kendine has, yerli arı ırkı bulunduğunu ifade eden Ör, ''Sakarya ırkını bu yıllara kadar orman gülü dediğimiz bitki muhafaza etmiştir. Sakarya ırkı sakin yapılıdır, bal yaparken aynı zamanda yavru yapabilen nadir ırklardandır. Biz bu yerli ırkların her ilde muhafaza edilmesini istiyoruz'' diye konuştu.
DONMUŞ BAL
Ör, sahte bal konusunda tüketicileri yeterince bilgilendiremedikleri için başarısız olduklarını düşündüğünü kaydederek, donan balın sahte olduğu görüşünün yanlış olduğuna işaret etti.
Ör, şöyle konuştu: “Donan bal, kötü bal değildir. Bunu halka anlatamadık. Arıların ilkbahar bakımlarında şeker kullanılabilir. Çiçek önce polen (çiçek tozu) verir, çiçek tozu verdikten sonra da bal (nektar) vermeye başlar. Bu, 45 günlük sürede olur biter. İlkbaharda çiçeklerin polen verdiği zamanda arıların beslenmesi gerekiyor, daha fazla verim alabilmek için. Şeker takviyesi yapıldığı zaman da balda donma olabilir. Bu işlemi bütün dünya yapıyor.”
Sahte balla mücadele konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile koordineli şekilde çalıştıklarını dile getiren Ör, sahte balın tespiti halinde yetkililere bilgi verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Editör: Haber Merkezi