Ziraat Bankası Adapazarı Şube Müdürü Mustafa Bekil, altın tahvili/altına dayalı kira sertifikası ihraçları ile yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını söyledi.
Hazine Müsteşarlığı tarafından üçüncüsü düzenlenen ve Ziraat Bankası aracılığıyla talep toplanan Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı’nda 3. dönem devam ediyor. Konu hakkında açıklamada bulunan Adapazarı Şube Müdürü Mustafa Bekil, daha önceki dönemlerde yatırımcıların büyük ilgi gösterdiğini ve sahip oldukları altınların güvenli ortamda korunduğu ifade ederek, “Ayrıca bu varlıklar üzerinden gelir elde ettikleri ihraçlara ilave olarak yeni dönemde de yoğun talebin olacağı öngörülmektedir” dedi.

SORULARA AÇIKLIK GETİRDİ
Konuya yönelik sorulara açıklama getiren Bekil; “Yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğu tahmin edilmektedir. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçları ile bu değerin ekonomiye kazandırılması ve ülke rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.  Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aracı banka olarak belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile tüm Türkiye genelinde etap etap ihraç edilmektedir. Külçe altınlar, Cumhuriyet/Darphane Altınları (Çeyrek, yarım, tam, Ata Lira vb.) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) kabul edilmeyecek. Bununla birlikte reşat altın da kabul edilmeyecek” ifadelerini kullandı.

KESİNTİ YOK
Bekil, “22 ayar bilezik, kolye vb. altınların (takı), üzerinde altın olarak kabul edilemeyecek kanca vb. kısımlar (örneğin kolye birleşim yerleri), yatırımcının rıza göstermesi halinde altından ayrılacak ve söz konusu altın olmayan kısım ayrıştırıldıktan sonraki kalan altın tartılarak değerlendirmeye alınacak. Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir kabul edilecek. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak. Hesaba yatırılan altın karşılığında herhangi bir komisyon vb. kesinti yapılmayacak. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası, yatırımcısına her 6 ayda bir TL cinsinden altın fiyatına endeksli % 1,20 (yıllık %2,40) oranında kupon/kira ödeyecek.”

SERTİFİKA
“Söz konusu kupon/kira oranı, senedin vadesi boyunca sabit kalacak olup yatırımcının elde edeceği TL getiri tutarı ise altın fiyatlarında meydana gelecek değişmelere göre farklılık gösterebilecek. Ayrıca elde edilen bu getiriden herhangi bir vergi/stopaj kesinti yapılmayacak. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapan yatırımcılar sahip oldukları altın tahvili/altına dayalı kira sertifikalarını işlemiş getirisi ile birlikte istedikleri zaman Ziraat Bankası’na satabilecek ve TL karşılığını alabilecek. Fiziki altın sadece vade sonunda gerçekleştirilecek anapara ödemelerinde talep edilebilecek, vade tarihinden önce altın tahvili/altına dayalı kira sertifikalarının satılmak istenmesi durumunda, piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafından TL ödeme yapılmaktadır.”

VADE
“Vade sonunda yatırım hesaplarında bulunan altın tahvili/altına dayalı kira sertifikası adedine karşılık gelen gram altın tutarının anapara bedelleri, vade tarihinde yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına gram altın olarak ödenecek. Ancak yatırımcı tarafından talep edilmesi durumunda, mevcut varlık değeri oranında 1 kilogramlık külçe altın olarak veya Darphane tarafından üretilen ‘çeyreklik cumhuriyet ziynet altını’ olarak vade tarihinden sonra yatırımcı tarafından fiziken geri alınabilecek.”

SAKARYA ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI İHRAÇ TARİHLERİ

Editör: Haber Merkezi