SESOB Başkanı Hasan Alişan, “1 Ocak 2021-30 Kasım 2021 tarihleri arasında açılan iş yeri 3.864, kapanan iş yeri 1.196’dır. Önceki yıllarda açılan ve kapanan işyeri sayıları ile karşılaştırıldığında 2021’de çok önemli bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir” dedi

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan 2021 değerlendirmesi ve 2022 beklentileri konulu basın toplantısı düzenledi. Birliğin çalışmaları hakkında detaylı bilgiler paylaşan Hasan Alişan, 2022 yılı beklentilerini de sıraladı.

AYAKTA KALMA SAVAŞI

Başkan Alişan; “2020’de olduğu gibi 2021 yılında da esnaf ve sanatkarlarımız diğer yıllardan daha büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu sorunların temeli de Koronavirüs salgınıdır. Salgın nedeniyle devlet tarafından alınan tedbirler ve getirilen kısıtlamalardan en çok esnaf ve sanatkarlarımız bu süreçte yara aldı. Biz de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak esnaf ve sanatkarlarımızı temsilen onlarla birlikte bu ayakta kalma savaşında mücadele ettik ve her zaman olduğu gibi devam edeceğiz.

AÇILAN VE KAPANAN İŞYERİ SAYISI

“Birliğimizde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğü tarafından esnaf ve sanatkarlarımızın kayıtları gerek ESBİS’de elektronik ortamda gerekse manuel olarak güncel bir şekilde tutulmakta ve arşivlenmektedir. ESBİS kayıtlarına göre 1 Ocak 2021-30 Kasım 2021 tarihleri arasında açılan iş yeri sayısı 3.864 kapanan iş yeri sayısı 1.196’dır. Önceki yıllarda açılan ve kapanan işyeri sayıları ile karşılaştırıldığında 2021 yılında çok önemli bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir.

KREDİLER

Alişan; “2021’de 3 bin 383 esnaf ve sanatkarımız 446.780.600 TL kredi kullandı 2021 Kasım ayı sonu itibariyle Sakarya ili ESKK Kooperatiflerinin Kredi riski 948.009.026 TL, Kredili esnaf ve sanatkâr sayısı 9.877’dir.”

YENİ YIL BEKLENTİLERİ

“2022 yılından en başta ve en öncelikli beklentimiz Covid-19 salgınının artık sona ermesidir. Geçen sene olduğu gibi 2022 yılında da Covid-19 salgınının oluşturduğu yaraların ve zararların esnaf ve sanatkarlarımız açısından giderilmesi için devlet tarafından gerekli kararların alınarak nakit ve kredi destek paketlerinin açıklanması Vergi ve SGK kolaylık getirecek yasal düzenlemelerin yapılması en önemli beklentilerimizden diğeridir.

Bu kapsamda 2022 yılında da esnaf ve sanatkarlarımızı temsilen oda başkanlarımız ile sık sık toplantılar gerçekleştirerek esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına dair istişarelerimizi, çözüm önerilerimizi, talepleri ilgili resmi kuruluşlara iletmeye ve esnaf ve sanatkarlarımızın her alanda sesi olmaya devam edeceğiz.

E-TİCARETİN ÖNEMİ

Covid-19 salgının bize öğretmiş olduğu dezavantajların yanında bazı olumlu yönleri de bulunmaktadır. E-Ticaretin önemi ortaya çıkmıştır. Uzaktan eğitimin ve teknolojinin imkanlarını kullanarak birçok şeyi başarabilmenin hayatımıza girdiği görülmüştür.

Esnaf ve sanatkarlarımızı da e-ticaret gibi online işlemler konusunda bilgilendirmek bilinçlendirmek ve kendilerini bu yönde geliştirmelerini sağlamak beklentilerimiz arasındadır.

Hizmet içi eğitimler ve meslek eğitimlerimiz 2022 yılında da devam edecektir. Ayrıca Mesleki Sınav Merkezinde Personel Belgelendirme ve kapsam genişletme çalışmalarımıza da devam edeceğiz.

Artık eski normale dönmek mümkün olmayacağı görülmekte. Yeni normal ile birlikte yeni alışkanlıkların ortaya çıktığını gördük. Buna yönelik esnaf ve sanatkar kesimi uyum sağlamalı. İleride oluşabilecek Covid-19 salgını benzeri felaketlerde hazırlıklı olmak 2022’de çok önemlidir.

DÖVİZ KURU

Ayrıca son dönemde marjinal olarak büyük bir artış gösteren döviz kuru bizleri ticari olarak büyük bir zorluğun altına itmiş, ancak yapılan düzenleme ile ateşi sönen döviz kuru bizleri memnun etmiştir. Temennimiz kurun kararlılıkla daha da aşağılara çekilerek marjinal hareketlerin bizleri zorlamamasıdır.

Bu beklentilerimizin gerçekleşmesi için Birliğimiz ve Birliğimize bağlı Meslek Odası Başkanlarımızla birlikte müşterek karar vericilerimiz ile çözüm odaklı işbirliği içinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi