Başkan Akdardağan, “Zincir marketlerin bin bir türlü oyunlarını, sürekli olarak halkın cebine ve sofrasına göz dikmesini, vatandaşımızı kampanyalarla kandırma girişimlerini daha önce defalarca dile getirmiştik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile başlatılan ve yaklaşık 1 yıldır sürdürülen soruşturmada elde edilen bulgular, market zincirleri ve bazı tedarikçilerin, 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerini gözler önüne serildi. Marketlerin incelenen e-mail ve WhatsApp yazışmaları ifşa edilerek oynanan oyun gözler önüne serildi. Fiyat artışlarını koordine ettikleri, rakiplerle eş zamanlı fiyat ayarlamalarına gittikleri, fiyat artış tarihleri, dönemsel kampanyalar ve indirimler gibi rekabete hassas bilgileri birbiriyle paylaşan marketlerin maskeleri düşmüştür. Halkımız nazarında güveni zedelenen zincir marketlerin gerçek yüzleri gözükmüştür.” Dedi.

Başkan Akdardağan, “Vatandaşımızın da yakından takip ettiği soruşturma kapmasında Rekabet Kurulu, zincir marketlere rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle idari para cezası uygulanmasına karar vermiştir. Soruşturma sonucunda elde edilen belgeler, bilgiler, yazılı ve sözlü savunmaları değerlendiren Rekabet Kurulu, 6 zincir markete toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası vermiştir. Esnaf olarak verilen bu cezaları yeterli görmüyor ve daha ağır yaptırımların getirilmesini bekliyoruz. Ayrıca bu marketlerin ödeyecekleri cezaları yine raflardaki ürünlerine yansıtarak vatandaşımızın cebinden almaması için sıkı takip edilmelerini istiyoruz. Hem yerel yönetimlerimiz, hem de devletimiz, denetimleri sıkı tutarak gerekli önlemleri almalıdır.” Dedi.

Başkan Akdardağan, “Vatandaşımızı türlü oyunlar kandırdıkları belgelerle ifşa edilen zincir marketler için daha kalıcı adımlar ivedilikle atılmalıdır. Bunun için şehirlerimizin ve sokaklarımızın simgesi olan başta bakkal esnaflarımızın korunarak güçlendirilmesi, zincir marketlere sınırlama getirilmesi, açılış-kapanış saatlerinin düzenlenmesi, haksız rekabet ortamının son bulması ve fiyat artışlarının önüne geçilmesine engel olacak perakende yasasının bir an önce çıkarılması gerekmektedir. Esnaflarımızın ve vatandaşımızın yanında yer almaya, beklentilerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi