2020 yılında 22 bin 418 adet satış gerçekleştirilirken 2021’de ciddi düşüş yaşanarak 20 bin 86 adet ev satışı yapıldı. 2022 yılında daha güzel günler yaşanacağını belirten Sakarya Emlakçılar Odası Başkanı Erol Maden, “2022 yılında gayrimenkullerde iyi bir kar elde edecek” dedi.

KİRA ORANI BELLİ OLDU
Başkan Erol Maden, bu yıl ocak ayı itibariyle artan zamların yüzdesini açıklayarak, “Ocak ayı ile ilgili tefe tüfe kira artışı belli oldu. 19.60 olarak belirlendi. Yani kira artış yüzdesi 19.60 oldu. Bu rakamlarında üzerine çıkılamaz çünkü devlet tarafından alınan karardır. Bazen ev sahipleri dolar çıktı, onun fiyatı arttı, bu böyle oldu diyerek kiraları daha da yükseltmeye çalışıyorlar. Bir kiracının kontratı varsa TEFE-TÜFE’ye göre arttırmak zorundadır. Bir kiracıdan daha fazla para isteniyorsa bunu vermemek hakkıdır. Bu konuda tabi kiracılar da mağdur oluyor. 1000 TL’lik eve TEFE TÜFE’ye göre 1200 TL olması gerekirken 1500 TL isteyenler oluyor. Kanunen 19.60 Ocak ayının artış bedeli. Kiracılar bu artışın fazlası istediğinde kanun dışı olduğu için fahiş fiyat sebebiyetinden dolayı ev sahibinden şikâyetçi olabilir” ifadelerini kullandı.

“GÜZEL GÜNLER BEKLİYORUZ”
Pandemi ile birlikte 2021 yılını değerlendiren Başkan Maden, “Pandemiden dolayı büyük sıkıntılar yaşadık. Pandemiden dolayı dükkanlarımızı kapatırken müşterilerimize evleri gezdiremedik. Satıcı ve alıcı var ancak evleri gösterememek büyük sorun yarattı. Zor bir süreç geçirdik. Şu anda 2022 yılı daha iyi olur. Dövizlerin de artması ile vergiler de yükseldi. Gayrimenkullerde bir artış yaşandı. Bu nereye kadar devam eder diye soracak olursak da 2022 gayrimenkul sektörü dövizden daha iyi bir kar elde edeceğini düşünüyorum. Fiyatlar arttığı için insanlarımızın alım gücü azalması evet sorun yaşatıyor bununla birlikte inşaat sektöründe duraklama durumundayız. Üretim yapılan bina da kalmadı. Ancak önümüzde güzel günler bekliyoruz” diye konuştu.

“DUYARLI OLALIM”
Emlakçıların kira yükseltmek ile ilgili bir ilgisi olmadığına dikkat çeken Başkan Maden, “Emlakçılar kira yükseltmesi yapmaz. Bizler hizmet sunuyoruz. Kiracı ile ev sahibini buluşturan birer aracıyız. Biz ne kadar düşük olursa ne kadar boş bina olursa o kadar güzel iş yaparız. Bu kira artışlarının emlakçı ile hiçbir bağlantısı yok. 1500 TL’lik bir yere 2000 TL istenildiği zaman bunu kimse tutmaz ama 1500 olursa emlakçı bunu daha kısa zamanda ve daha kolay kiraya verebilecek. Bu konuda emlakçıların bir müdahalesi olmaz, olamaz da. Aynı zamanda üniversiteye gelen çocuklarımız bizim evlatlarımız çocuklarımız sadece Sakarya’da değil Türkiye içinde geçerli. Öğrencilerimiz buraya okumaya geliyoruz. Ev sahipleri olarak biraz daha duyarlı ve insaflı olmamız gerekiyor. Ona göre hareket edelim” şeklinde konuştu. Şevval GEÇİN

Editör: Haber Merkezi