Ekim ayında ev alma konusuna girmeden önce Sakarya’nın son 3 yılda satılık ve kira fiyatlarında ki değişimlerine bir bakalım..

Türkiye’nin tüm illerini kapsayan bir araştırma yapıldı, kentlerdeki birinci el ve ikinci el tüm konutların metrekare satış ve metrekare kira fiyatlarının ortalamasının alınmasıyla elde edilen verileri 2020-2021 ve 2021-2022 yılları arasındaki yüzdelik değişimi ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, Sakarya’da konut metrekare satış fiyatları 2021-2022 arasında değişim oranı yüzde 206,8 oldu.

Aynı yıl içerisinde kira fiyatlarındaki değişim oranı ise yüzde 172 olarak gerçekleşti.

Bu son 3 yıldır artan grafiği Ekim ayında azalan değil ama sabit çizgi olarak göreceğiz gibi duruyor.

Sosyal Konut projesinin açıklanması ile ev satışında dengeler değişti. Geçtiğimiz aylarda talebin fazla olmasını fırsata çeviren mülk sahipleri günlük fiyat değişimi yapıyor, rakamlar sürekli artıyordu. Konut kredilerine gelen sınırlama, ardından da sosyal konut projesiyle alıcı beklemeye geçti. Fiyatlar ve ödeme koşulları cazip olunca milyonlarca kişi sosyal konuta yöneldi ve talep geriledi. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre talebin gerilemesi ile ‘köpük’ diye tabir ettiğimiz gerçek dışı fiyatlarda düşüş başladı.

Şimdi birçok alıcı sosyal konutta şansını deneyecek. Eve ya da arsaya başvuru yapacak, evde gençler varsa onlar da başvuru yapacak. Sonrasında ekim ayında orta gelirli için bir kampanya başlayacak. Tüm bu yeni imkânlar alıcıların elini güçlendirdi.

Gayrimenkul piyasasında fiyatlar düştüğünü söyleyemeyiz fakat hem artış hızında hem de köpük fiyatlarda gerileme var. Söz gelimi biz ‘evinizin değeri en çok 2 milyon lira’ dediğimiz halde ‘2 milyon 250 bin liradan ucuza satmam’ diyen müşteri, kredilere gelen sınırlama sonrası 2 milyon seviyesine geldi. Bugün ise talep gerileyince 1 milyon 700 bin lira seviyesine düştü. Aslında satıcının burnu sürtüldü. 3-4 ay öncesinde her gün bizi arıyor, ne de olsa alıcı çok diye fiyatı sürekli arttırıyorlardı. Şimdi o kişiler gerileyen taleple gerçekçi rakamlara geliyor. Ayrıca alıcı lehine pazarlık payı da arttı

Sosyal konut projesine 7 günde 5 milyon başvuru olması demek, 1 milyonunu es geçersek, 4 milyon potansiyel alıcının şu an için piyasadan çekilip beklemeye geçmesi demek. Üstelik başvurular da sürüyor. Bu projede altyapılı arsalar da olacak ve önümüzdeki dönemde onlar için de başvuru süreci başlayacak. Böylece milyonlarca alıcı ikinci el piyasa yerine kamunun projelerine yönelecek. İkinci elde fiyat artışının ana nedeni azalan arza rağmen çok yüksek talep olmasıydı. Şimdi talepte gerileme ile fiyatlar düşüş eğiliminde..

Kulislerde konuşulan seçim öncesi bankaların başlatacağı konut kredi kampanyalarını da göz önüne alacak olursak, Ekim ayından sonra alacağınız evleri kaçırmamanızda fayda var..

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..