Eğitim alanındaki çalışma ve faaliyetleri yerinde görmek için her hafta okul ziyaretleri gerçekleştiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, bu hafta Adapazarı Cumhuriyet Anadolu Lisesinde incelemelerde bulundu.

Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Cevherli’nin de eşlik ettiği ziyarette Okul Müdürü Ferhan Cankur okulun genel durumu ile ilgili bilgiler verirken, 24 derslikte 805 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğünü, sosyal ve kültürel faaliyetler alanlarında büyük gayret gösterip Tübitak ve bilimsel nitelikli fuarlarda da yer aldıklarını ifade etti. 11/B, 11/F, 12/A ve 12/B sınıflarında öğretmenler ve öğrenciler ile bir süre sohbet eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, derslere katılarak işlenen konulara da eşlik etti.
Geleceğimizin teminatı gençlere her konuda çok güvendiklerini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Sizleri daha yakından tanıyıp, sıkıntılarınız, talepleriniz ve temennilerinizi öğrenmek için buradayız. Bizlere her türlü konuda yönelteceğiniz sorulara cevap verirken, birlikte ders işlemenin şevkini de yaşamak istiyoruz” dedi.

“ZENGİN KELİME HAZNEMİZ OLMALI”
Edebiyat dersini öğrenciyken ilgiyle takip edip sevdiğini belirten Vali Nayir, “Güzel konuşmanın sırrı lüzumsuz kelimeleri terk etmektir. Kelime hazineniz ne kadar zenginse konuşmanız da o kadar güzel olacaktır. Günümüzde gençler çok az sayıda kelime ile konuşuyorlar. Dilimizi iyi bir şekilde öğrenirsek, hem tarihimizi, kültürümüzü güçlü bir şekilde öğrenebiliriz hem de yaşatırız” diye söyledi.

TEMEL HEDEF MUTLU OLMAK
Lise son sınıf öğrencilerinin Haziran ayında girecekleri sınav ile geleceğe dair düşüncelerini soran ve onlara nasihatlerde bulunan Vali Nayir, “Umarım aileleriniz sevdiğiniz işi yapmanız konusunda sizlere destek veriyorlardır. Sevdiğiniz mesleklerde başarılı olmanız daha kolaydır. Hayattaki tüm faaliyetlerin hedefi mutluluk olmalıdır. Sevmediğiniz bir işi kazancı iyi diye yaparsanız, çok yorulursunuz ve mutsuz olursunuz. Şu anda bizlerin yürüttüğü görevleri kendinize uzak saymayın. Belirli bir yıl öncesine kadar bizler de o sıralardaydık, sizler de bir gün bizim yerimize geçip böyle sınıflara hitap edeceksiniz” diye konuştu.

“VALİLİK İSTİSNAİ BİR MEMURLUKTUR”
Vali Ahmet Hamdi Nayir bir öğrencinin nasıl vali olunduğuna dair sorusu üzerine de “Vali olmanın bir sınav şartı yoktur, valilik istisnai bir memurluktur. Devletimiz isterse öğretmeninizi vali yapabilir ancak kaymakamların hukuk, iktisadi ve idari bilimler, siyasal bilgiler ve kamu yönetimi gibi fakültelerden mezun olmaları ve tabi tutuldukları sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir. Devleti ve hükümeti temsil etme makamı olan valiler, bugünkü sistemde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile atanmaktadır. Sorumluluğu ağır olan bu görev aynı zamanda hakkı verildiğinde tatmini de yüksek olan bir görevdir” dedi.

“EĞİTİM HERKESİ İLGİLENDİRİYOR”
Sınıfları gezdikten sonra öğretmenler odasında okul yöneticileri ve öğretmenlerle bir araya gelen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Okullarımızı gezerek hem öğrenci hem de öğretmenlerimizle tanışıp hasbihal etmek için sizlerle birlikteyiz. Üniversite öğrencilerini de dahil edersek, 250 bin-300 binlik bir öğrenci potansiyelimiz, 1 milyonluk il nüfusunun neredeyse üçte birini kapsıyor. Buna velileri de eklersek, ajandasında eğitim konusu olmayan kimse kalmıyor. Sizler de bir taraftan burada öğretmenlik yaparken, bir taraftan da başka okulda öğrenim gören çocuğunuza veli olmak hasebiyle eğitim tekrar gündeminize girmiş oluyor.

“EĞİTİM HER ALANI ETKİLİYOR”
Eğitimin her alanı etkileme özelliği vardır. Eğitimdeki eksikliğin sağlıkta, trafikte toplumsal yapımızda daha birçok konuda olumsuz etkileri olacaktır. Bugün okullarımız geçmiş dönemlere göre çok daha modern ve donanımlıdır. Ancak her şey binadan, eğitim araç-gerecinden ibaret değil, öğrencinin hayatına direkt dokunan öğretmenlerimizin bu konudaki gayretleri, bunların da önüne geçen bir etkiye sahiptir. Teknoloji çağında çocuklarımız bizim eğitime vereceğimiz emeği bazen heba edebiliyorlar. İnternet alışkanlığı ve cep telefonu alışkanlığının, sizin etkinizi azaltan tesirlerini de görmeye başlıyoruz. Artık zararlı bağımlılıklar grubu içerisine alkol, tütün, kumar gibi hususlarla birlikte, teknoloji bağımlılığını da ekliyoruz. Dolayısıyla sizlerin gayretini biraz daha artırıp çocuklar üzerindeki etki mekanizmanızı daha da geliştirmenize ihtiyacımız bulunmaktadır.
Çocuklarımızın mutlaka yönlendirmeye ihtiyacı var, yapacağınız iyi bir değerlendirmeyle hangi alanda başarılı olabilecekleri konusunda sizlerden yardım almalılar. Akademik hayatta başarılı olmak ayrı, iş hayatında başarılı olmak ayrı kabiliyetleri gerektirebilir. Sanatta başarılı olabilecekleri, sporda başarılı olabilecekleri tespit edip yönlendirebilmeliyiz. Geleceğimizin başarısı büyük ölçüde buna bağlıdır. Bu amaca yönelik gayretlerinizi ben çok önemli buluyorum.

“TECRÜBELERİNİZİ VE ENERJİLERİNİZİ PAYLAŞIN”
Farklı hizmet yıllarına sahip öğretmenlerimizi bir araya getiren ‘Öğretmenler Odası’ eskilerin tecrübelerinin ve yenilerin enerjilerinin paylaşıldığı yerler olmalı. Bu açıdan baktığımda sizleri kıskanıyorum. Benim bir meslektaşımla görüşmek için uzun mesafeler kat etmem gerekiyor. Sizler her gün defalarca bu aile ortamını yaşıyorsunuz. Bu imkanın başarıya yansıtılabilmesi lazımdır. Çünkü buradaki başarıya muhtacız, başarıya mecburuz” diye sözlerine ekledi.
Öğretmenler odasındaki tanışma toplantısında herkesin talep ve önerilerini de dinleyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, eğitimcilerimize başarılar diledikten sonra okuldan ayrıldı.

Editör: Haber Merkezi