Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ROTASAM) tarafından Uygulamalı Robot İşletim Sistemi (ROS) Eğitimi verilmeye başlandı. ROTASAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Atalı’nın yürütücülüğünde gerçekleşen 21 saatlik uygulamalı eğitime katılan kursiyerler SUBÜ Mesleki ve Teknik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (MESTEM) düzenlediği sertifikaya sahip oluyor.

Türkiye’de talebi fazla olmasına karşın örgün olarak nadiren düzenlenen eğitim, yeni trend robot geliştiricilerini yakından ilgilendiriyor. Son teknolojik gelişmelerle birlikte Türkiye’nin önde gelen önemli sanayi kuruluşları istihdam edecekleri mühendislerin ROS Sertifikası sahibi olmasını bir ön gereklilik olarak şartlarında bulunduruyor. Otomasyon mimarilerine katkı sağlayan Uygulamalı ROS Eğitimi’ne katılan kursiyerlere Sapanca Park Uygulama Oteli’nde konaklama imkânı da sağlanıyor.

İLERİ SEVİYEYE UZANIYOR

ROS’un robot geliştiricileri için oldukça önemli olduğunu söyleyen ve dünyada 14 yıldır kullanıldığı bilgisini veren ROTASAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Atalı, “Ülkemizde ise çok fazla bir geçmişe sahip değil. Bu nedenle ROS eğitimlerine ve Türkçe kaynaklarına ulaşma imkânı oldukça kısıtlı. Bu eğitimler ülkemizde genelde online olarak veriliyor. Çok sayıda online eğitim varken uygulamalı eğitim sayısı yok denecek kadar az. Üniversitemizin ‘bilgiyi beceriyle bütünleştiriyoruz’ mottosu doğrultusunda 3 gün süren uygulamalı eğitim gerçekleştiriyoruz. Linux tabanlı robot işletim sistemi üzerinden bir eğitim veriyoruz. ROS’un otonom navigasyonda nasıl kullanıldığına kadar ilerleyen bir eğitimimiz var. Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar detaylandırdığımız bir eğitim oluşturduk. Merkezimizde Uygulamalı ROS Eğitimi’nin yanı sıra LabVIEW gibi endüstriyel otomasyon scada programları ve PLC programları da sertifikalı eğitim olarak aktarıyoruz. Eğitimlerimizden yararlanmak isteyenler www.rotasam.subu.edu.tr adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirler” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi