Aykut Yiğit Ortaokulu 8. Sınıf Öğrencisi Semih Polat ‘Akıllı Ütü Masası’ projesiyle 10 finalist arasına ismini yazdırdı. Fen Bilimleri Öğretmeni Burcu Şık’ın danışmanlığında ‘Akıllı Ütü Masası’ projesini yapan öğrencimizin başarısı Sakarya eğitim camiasında büyük sevinç yarattı.
Ülkemiz genelinde meydana gelen yangınların yüzde 7’sinin ütüden kaynaklı olduğu araştırma sonuçları bilgisinden hareketle ütü kaynaklı çıkabilecek yangınların önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen proje yarışma jürisinin de büyük ilgisini çekti.
Projede; ütü masasının alt kısmına harekete duyarlı sensörler yerleştirilmesiyle ütünün hareket etmediği anlarda sistemdeki elektrik kesiliyor ve prizde unutulan ütünün giysileri tutuşturma riski de ortadan kalkıyor.
Ütüden kaynaklı yangınların önlenmesine yönelik buluş geliştiren öğrencimiz bu projesiyle 2019 yılı Samsung Geleceğin Mucitleri Bilim Yarışmasında finale kalarak ödül kazanma hakkına sahip oldu.
İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Sakarya eğitiminde ulaşmak istedikleri gerçek başarının bu ve buna benzer proje çalışmaları olduğunu ifade ederek öğrencilerimizin akademik eğitimlerinin yanında sosyal kültürel faaliyetlerde toplum hayatına etki edecek başarılı çalışmalar yapmalarının eğitimde arzuladıkları başarı kriterleri arasında yer aldığını kaydetti.
Aykut Yiğit Ortaokulu öğrencimizin yaptığı projenin yaşanılan bir sorunun çözümüne yönelik olmasından dolayı da büyük mutluluk duyduklarını belirten Durmuş öğrencimiz Semih Polat’ı, öğretmeni Burcu Şık’ı, okul müdürü Muhterem Altın’ın liderliğinde tüm okul öğretmenlerini ve velilerini başarılarından dolayı tebrik etti.
Ödül töreniyle ilgili tarihin daha sonra açıklanacağı “Samsung Geleceğin Mucitleri” 6.bilim yarışmasında finale kalan projeler şunlar:
AKILLI ÜTÜ MASASI
Semih Polat
Aykut Yiğit Ortaokulu / Sakarya

DEPREM UYARI SİSTEMİ
Ege Karakuş, Yiğit Ege Kartal, Toprak Taylan Aykutlu
Özel Ataşehir Vatan Ortaokulu / İstanbul

SOKAK HAYVANLARI İÇİN AKILLI KULÜBE
Osman Ünal
Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi / Niğde
AKILLI BARDAK
Melisa Gieringer
İTÜ Geliştirme Vakfı Özel Dr. Natuk Birkan Ortaokulu / İstanbul

DAMPERLİ KAMYON KAZALARINA SON
Mustafa Eren Özmen
Ordu Final Ortaokulu / Ordu

GELİŞMİŞ PORTATİF GÜVENLİK
Selim Çelebi Çimen
Özel Yenişehir Mersin Final Ortaokulu / Mersin

AKILLI GÖZLÜK
Ömer Berkay Biçen, Dağhan Akyürek
Düzce Bilim ve Sanat Merkezi / Düzce

DOLAŞIM SİSTEMİ SESLİ DOKUNSAL MATERYAL
Bilge Su Budak,
Kocaeli Doğa Koleji / Kocaeli

MAVİ DOKUNUŞ
Ömer Hasanov,  Deniz Hönigs
Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu / İstanbul

MIKNATISLI GÜZEL YAZI DEFTERİM
Rengin Asan
Özel Haliç Etap Ortaokulu / İstanbul

Editör: Haber Merkezi