Her hafta okulları ziyaret eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, İMKB Sakarya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi.
İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş’ın da eşlik ettiği ziyarette Vali Ahmet Hamdi Nayir, Okul Müdürü Sedat Abuç, öğretmenler ve öğrenciler tarafından karşılandı.
“OKULUN GENEL DURUMUNU DİNLEDİ”
Okulun genel durumu hakkında Vali Nayir’e bilgiler veren Okul Müdürü Abuç, okulun tarihinin 1946 yılına dayandığını, bu süre içerisinde birçok mesleki ve teknik bölümleri bünyesine kattığını, en son 2014 – 2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren okulun adının İMKB Sakarya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değiştirildiğini, İlimizde en geniş imkânlara sahip okul olan kütüphanelerinde 6400 bilimsel, teknik ve kültürel eser, ayrıca pek çok ansiklopedi ve dergileri bünyesinde barındırdıklarını, Futbol, Hentbol, Basketbol, Masa Tenisi, Atletizm branşlarında okul takımları bulunduğunu, her yıl TÜBİTAK 4006 bilim fuarlarına katıldıklarını, 1300’e yakın öğrenci mevcudu, 150´yi aşan öğretmen ve personeliyle eğitim-öğretime devam ettiklerini ifade etti.
Okul girişindeki Danışma biriminde bulunan nöbetçi öğrencilerden görevleri ile ilgili bilgiler alan Vali Ahmet Hamdi Nayir, 9. ve 10. sınıfları ziyaret edip derslere katılırken, Mobilya Atölyesi ile Makine Teknolojisi Laboratuvarında da incelemelerde bulunup öğretmen ve öğrencilerle bir süre sohbet etti.

----


“DİL HER ŞEYİN BAŞIDIR”
Türk Dili ve Edebiyatı dersine katılarak, bir derste başarılı olmanın yolunun o dersin hayattaki faydasını öğrenmekten geçtiğini söyleyen Vali Nayir, “Eminim öğretmenleriniz mesleki bir okulda Türk Dili ve Edebiyatı dersinin sizin için neden gerekli olduğunu anlatmıştır. Dil öğrenmek, dilimizi bilmek çok önemli, dil her şeyin başıdır, diğer bütün derslerde de dile ihtiyaç vardır. Yabancı dil öğrenirken bile, yine cümle yapıları gibi konulara hâkim olabilmek için Türkçeyi ve Dil Bilgisini iyi bilmeniz gerekiyor. İleride göreceğiniz konularla da yalnızca doğru konuşmayı değil, sanatlı konuşma yapılarını da öğreneceksiniz.  Bildiğiniz üzere çağımızda Endüstri 4.0 dedikleri bir ortam sayesinde makineler birbirleriyle konuşuyor, dolayısıyla anlatım oraya kadar da gitmiş oluyor. İki makinenin konuştuğundan daha güçlü, daha akıcı konuşamazsanız, makineler sizi devre dışı bırakabilir, bunun için de daha güçlü ifade kabiliyetinizin olması lazım.

----


“SİZİ TEBRİK EDİYORUM”
Mesleki eğitim veren böyle bir okulu seçtiğiniz için sizleri tebrik ediyorum. En güzel iş, elinin emeği ile kazanılan iştir, en güzel rızık sizlerin el emeğinizle kazandığınızdır. Dolayısıyla buna talip olup, ‘Biz elimizi kullanacağız, bu işi yapacağız, aynı zamanda kafamızı kullanacağız ve usta olacağız, o işin mühendisi olacağız ve daha da ileri derecesine ulaşarak başaracağız’ diye yola çıkmışsınız. Hep öğrencilik yaşayıp bu sıralarda oturmayacaksınız, mutlaka büyüyeceksiniz, daha üst okullarda okuyacaksınız, ondan sonra da İnşallah gönlünüzün arzu ettiği iş hayatına geçeceksiniz. Belki sahip olduğunuz iş dalında ilerleyip bir gün burada sizin yerinizde oturan çocuklara, ‘Ben de bu okuldan mezun oldum’ diyeceksiniz ve onlara örnek olacaksınız. Gelecek, sizin gayretinizle, çalışmanızla şekillenecektir, ona yön veren yine sizler olacaksınız” diye konuştu.
“TARİHİ İYİ ANLAMAMIZ GEREKİYOR”
Tarih dersinde öğretmen ve öğrencilere hitaben, ‘Tarihini iyi anlamayanlar, geleceğe de iyi yön veremezler’ diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Tarih bizim ders almamız gereken bir sürü hadiseyle doludur. Onun için tarihi olaylar anlatılırken öğretmenlerinizden o konuda çıkartılacak derslerin ne olduğunu öğrenmeniz, tarihi daha iyi anlamanıza olanak sağlayacaktır. Dersleri yalnızca not almak için değil, aynı zamanda bir ibret almak için de okumak gerekiyor.

----


“İSTEDİĞİNİZ NEYSE O ALANDA BAŞARILI OLMAYA ÇALIŞIN”
Başarılı olmak için mutlaka sevilen bir işin yapılması lazım, sevmediğiniz bir işi sırf anne-babanız istiyor diye yaparsanız mutlu olamazsınız. Onlara bu konuyu doğru bir şekilde açıklarsanız, eminim sizi çok iyi anlayacaklardır. Hangi işi yaparsanız yapın, o işin en iyisi olmalısınız. Hangi mesleği seçerseniz seçin, en güzelini yapabilecek güçtesiniz. Bu konuda ben de, aileniz de, öğretmenleriniz de, çevreniz de size güveniyor, bu durumda eksik bir parça kalmasın diye siz de kendinize güvenin, bunları hep beraber başaracak gücümüz var” dedi.
9. sınıf Matematik dersinde öğrencilere çeşitli sorular yönelten Vali Nayir, insanların severek ve isteyerek seçtikleri okullarda ve branşlarda daha başarılı olduklarına değinerek, istedikleri işi, istedikleri bölümü kazanmış başarılı bir kişi olarak hayatın içerisinde yer bulmaları temennisinde bulundu.
“ÖĞRETMENLERE KONFERANS SALONUNDA SESLENDİ”
Okulun Konferans Salonunda öğretmenlerle bir araya gelen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bu gibi okullarımızda meslek derslerinin yoğunluğundan dolayı öğretmen sayısının da fazla olduğunu biliyoruz, bu yüzden her hafta yaptığımız Öğretmenler Odası buluşmasını bu kez konferans salonunda yapıyoruz. Yürüttüğümüz işler içerisinde her alana aynı seviyede önem veriyoruz, ancak birçok konuyla ilişkisi olması bakımından ve toplumun her kesimini ilgilendirmesinden dolayı, eğitim bizim daha fazla dikkat etmemiz gereken konuların başında geliyor. Öğrencisiyle, öğretmeniyle, velisiyle nüfusumuzun tamamına hitap eden eğitime her zaman ayrı bir parantez açmak mecburiyetindeyiz. Böylesi önemli ve zor bir coğrafyada ayakta kalabilmenin en önemli şartı da, iyi yetişmiş insanlara sahip olabilmekten geçiyor. İşte bu yük ve sorumluluk en fazla sizlerin omuzunda duruyor. Geleceğimize yön verecek evlatlarımız sizlere emanet edilmiş durumda ve geleceğe dair tüm beklentilerimizi sizin gerçekleştirmenizi istiyoruz. Sınıf ve atölye gezilerimizde öğrencilerimizin gözlerindeki heyecanı görüp üretmenin tadına vardıklarına da şahit olduk.

----


“HER ÜLKENİN ÜRETİME DAİR GAYRETİ OLMALIDIR”
Çocuklarımızın bu okulu isteyerek ve bilerek seçtiklerine inanıyoruz ve bunun için de onları takdir ediyoruz. Ellerinin emeği ile bir şeyler üreterek hayata atılmayı düşünmeleri çok önemlidir.  Her ülkenin, her milletin bir üretim programı ve üretimi artırmaya yönelik gayretleri olmalıdır. İşte bu okullarımız da, bunun altyapısını hazırlayan tüm unsurları barındırmaktadır. Sizlerin de onlara her konuda destek olmanızı ve onları üretmeye, çalışmaya ve gayret göstermeye teşvik etmenizi istiyoruz.
Bir zamanlar bu okullar, kapılarında kuyruklar oluşan ve sınavla bile zor girilebilen bir durumda idi. Öğrencilik yıllarımda bunu birebir yaşayıp gördüm. Masa başı işler ön plana çıkınca ailelerin tercihlerinde de değişiklikler oldu. Yaşanan bu değişimle birlikte elbette kalifiye personel konusunda sıkıntılar da yaşanmaya başladı. Bu okullarımız kişiyi bir meslek erbabı yapıp, hayata hazırlama konusunda ve istihdama katkı anlamında her türlü övgüye layıktır. Bu okullardan yetişmiş ve işini başarılı bir şekilde yürüten iş adamlarımızın yalnızca kendisi için bir şeyler kazanmadığını, aynı zamanda istihdam ettiği kişilere de ekmek kapısı açtığını ve onların rızkına sebep olduğunu buradaki öğrencilerimize ve burayı tercih edecek çocuklarımız ile ailelerimize anlatabilmeliyiz. Çocuklarımızın bu okulda olmaktan dolayı mutlu olduklarını bilmek bizler için önemli. Sizlerin gayretleriyle becerileri geliştikçe, hayata karşı olan güvenlerinin de artmasını istiyoruz.

----


“MESLEKİ EĞİTİMİ ÖNEMSİYORUZ”
Mesleki eğitimin oranını artırmalıyız. Bunun için sanayi ile işbirliğini daha da fazla geliştirmemiz gerekiyor. Yöneticilerimiz, çocuklarımıza daha iyi bir eğitim verebilmek adına, iş yerleriyle işbirliğini geliştirmek için belirli bir mesaisini sanayilerde harcayan öğretmenlerimiz olduğunu ifade ettiler, bu durum bizi ziyadesiyle memnun ediyor. 
Sakarya, Adapazarı olduğu günlerden bu yana sanayide önemli bir yer tutmuştur ve ülkede adından söz ettiren bir şehrimizdir. Birçok hususta tercih edilen bir yer konumundadır. Bu durumu devam ettirebilmek için öğrencilerimizi doğru bir şekilde yönlendirip daha fazla gayret göstermelerini sağlayacak yöntemlere ihtiyacımız var.

----


“ÇOCUKLARIMIZA SORUMLULUK KAZANDIRMALIYIZ”
Çocuklarımıza sorumluluk duygusunu aşılamamız gerektiği kanaatindeyim. Herkesin taşıdığı farklı sorumluluklar vardır. Her çocuğumuz bir soy isim taşıyor. O soy ismin bir aile sorumluluğu olduğunu bilmeleri lazım. Bir şeyi doğru yaptıklarında ailesinin sevinip gurur duyacağını, aksi durumda üzüleceğini düşünmeleri gerekiyor. Bir okul sorumlulukları var, başarılı olurlarsa bu okulun adının da yüceleceğini öğretmeliyiz. Bir şehir sorumlulukları var, Sakaryalı olmanın sorumluluğu ile başka şehirlere de gitseler Sakarya’yı en güzel şekilde temsil edebilmeliler. Bir ülke sorumlulukları var, bir millet sorumlulukları var, mevcut ise inanç ve ideolojilerinin de bir sorumluluğu var. İşte bunları çocuklarımıza iyice hatırlatmamız gerekiyor. Çocuklarımız sorumluluklarını bildikçe daha da başarılı olacaktır. Emir vererek onlara davranış kazandırıp yönlendirebilmenin çok fazla tesiri olduğunu söyleyemeyiz. Onlara sorumluluklarını hatırlatıp güzel bir dille anlatırsak, sorumluluklarının da farkına varıp başarıya odaklanacaklardır. Öğretmenlerimizin bu konuda ne kadar duyarlı olduklarını çok iyi biliyoruz” diye sözlerine ekledi.
Her hafta bir okulu ziyaret edip öğretmen ve öğrencilerle bir arada bulunmalarının kendilerine büyük bir güç ve enerji verdiğini söyleyen Vali Nayir, herkese başarılar dileğinde de bulundu.

Editör: Haber Merkezi