Söğütlü Utrecht Ortaokulu ve Söğütlü Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde yapılan eğitimlere yaklaşık 250 öğrenci katıldı. MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği Başkanı Ali Akıllı;  “Okullarda zorbalığı önlemek için belki de önce zorbalığın ne olduğunu daha doğru bir şekilde anlamak ve anlatmak gerekiyor. Önceleri zorbalık, bir öğrencinin kendi isteklerini yerine getirmeyen bir başka öğrenciye yönelik yaptıkları fiziksel şiddet olarak tanımlansa da artık zorbalığı tanımlamada bazı farklı boyutlar ele alınıyor. Günümüzde zorbalık bir öğrenciye/öğrencilere sebepsiz yere yöneltilen, zorba ve kurban arasında güç dengesizliğinin olduğu, tekrar eden bir tür saldırganlık olarak tanımlanıyor. Zorbalık genellikle şiddetle veya saldırganlıkla karıştırılıyor. Zorbalıkla şiddet, fiziksel olarak birbirine benzemekle birlikte zorbalığın, kurbanla zorba arasındaki güç dengesizliğini gerektirmesi ve tekrar etmesi gibi ayırt edeci özellikleri açısından zorbalık ve şiddet birbirlerinden tamamen ayrılıyor” dedi.
MEB-DER Proje Ekibinden Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Büşra Öskürcü, “Akran zorbalığı çocukların arkadaşları tarafından süreklilik arz eden fiziksel, cinsel ya da sözel şiddettir. ‘Okul şiddeti’ olarak da adlandırılır. Her yaş grubundaki çocukların arasında görülebilir. Tanımından da anlaşılacağı üzere, kapsadığı davranışlar çok geniştir. Hakaret ve dışlamadan, tehdit ve haraca kadar uzanan geniş bir aralığı vardır ve bu yüzden de tehlikeli bir okul çağı sorunudur. Bu sorunu tanımlarken dikkat edilmesi gereken, yaşanan şiddetin kasıtlı ve devamlı olup olmadığıdır. Zira akran zorbalığında söz konusu olan davranışlar, bir kereye mahsus olmayıp sistematik olarak devam eder ve ‘kurban’ kendini koruyamaz.
Fiziksel şiddet davranışlarına, vurma, tekmeleme, kulak çekme gibi davranışları örnek gösterilebilir. Sözel şiddette ise, bedensel özelliklerle alay etme, kaba sözler söyleme, isim takma, sözlü olarak tehdit etme ile karşılaşılır. Akran zorbalığının en başta gelen nedenleri: okullardaki öğrenci kalabalığı, öğrencilerin kendi aralarında yaşadıkları yoğun rekabet, düşük özgüven seviyesi, düşük özsaygı olarak sayılabilir. Anne babaları endişelendiren bir problem olan akran zorbalığının sonuçları da ciddidir: bu sonuçlar düşük benlik algısı, kendine güvenememe, depresyon, kaygı bozuklukları, akademik başarısızlık, madde bağımlılığı, gelişim gerilemesi ya da bozukluğu, evden ya da okuldan kaçma şeklinde gerçekleşebilir” dedi.

Editör: Haber Merkezi