Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) işbirliği ile “Modern Çağda Fıkhın Anlamı ve İşlevi” konulu çalıştay düzenlendi. İlahiyat Fakültesi Toplantı Salonunda düzenlenen çalıştaya, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kuran Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İSAV Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Prof. Dr. Salih Tuğ, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı ve çok sayıda akademisyen katıldı.

DEĞİŞİM TALEBİ
Açılış oturumunda konuşan SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, birkaç asırdır klasik İslam geleneğine daha özel çerçevede klasik fıkıh mirasımıza yönelik giderek ivme kazanan ve çeşitlenen bir değişim talebinin mevcut olduğuna, bu talebin haklı veya haksız pek çok gerekçeleri bulunduğuna dikkat çekti.

İSAV Başkan Vekili Prof. Dr. Salih Tuğ, bu çalıştayın İSAV tarafından düzenlenen onuncu ilmî ihtisas toplantısını olduğunu belirterek vakfın kurulduğundan günümüze kadar ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok ilmî toplantıyı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Sakarya Üniversitesinin geniş katılımlı birçok ulusal ve uluslararası ilmi toplantıya ev sahipliği yaptığını belirten SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, bilginin üretimi ve üretilen bilginin işlenmesi ve değerlendirilmesi açısından bu tarz ihtisas çalıştaylarının fonksiyonunun önemine değindi.

KONU BAŞLIKLARI
İki gün süren çalıştayda “Fıkıh Usulüne Dair Çağdaş Tartışmalar”, “Şer’î Hükmün Tabiatı”, “Değişim ve Süreklilik Bağlamında Fıkıh Mirasımıza Yöntemsel Yaklaşımlar” ve “Modern Çağda Fıkıh Hakkında Konuşmak” başlıklı tebliğler sunuldu ve bu tebliğlerin müzakereleri yapılarak modern dönemde fıkhın anlamının ve işlevi etraflıca tartışıldı. Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme oturumunda ise Prof. Dr. Fahrettin Atar, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez ve Prof. Dr. Mehmet Görmez konuşmacı olarak yer aldı. 

Prof. Dr. Fahrettin Atar, iki gün boyunca öğretim üyelerinin üretimlerini sunup sıhhatini test etme imkânı bulduklarını ifade etti. Çalıştayda farklı görüşlerin dile getirilip tartışıldığına değinen Atar, bu durumu zenginlik olarak değerlendirdi. Prof. Dr. Mahmut Kaya ise konuşmasında Türkiye’deki ilmi çalışmaların bu düzeye gelmesinin mutluluk verici olduğunu ifade etti.

ÜÇ FARKLI TASVİR
Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez bu çalıştayda fikri düzeyi yüksek tebliğlerin ve emek verilmiş müzakerelerin yer aldığını, ayrıca çalıştayın mesleki anlamdaki sorunları dile getirme fırsatı verdiğini dile getirdi. Dönmez, bunlara ilave olarak sonraki toplantılar için de bazı tavsiye ve temennilerde bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Görmez ise içinden geçtiğimiz dünyayı doğru anlamanın önemine değinerek, vakıayı anlamanın fakih ve müftünün en önemli özelliği olduğunu söyledi. Hâlihazırdaki zamanın normal ötesi, hakikat ötesi ve insan ötesi olmak üzere üç şekilde tasvir edildiğini kaydeden Görmez, Müslümanların bundan azade olamayacağını, İslam’ın ezeli hikmeti kaybeden insanlığa söyleyecek çok şeyi olduğunu belirtti. İslam’ı mecrası ve istikameti Hz. Peygamber ve ashabı tarafından belirlenen nehir olarak değerlendiren Görmez, günümüzde durgunlaşan bu nehrin akışının sağlanması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi