Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya basını ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, toplantıda üniversitenin bir yıllık dönemini ve geleceğini değerlendireceklerini belirterek konuşmasına başladı.

ULUSLARARASILAŞMA
Göreve geldikleri tarihten itibaren Sakarya Üniversitesindeki sorunlara yönelik olarak çalışmaya başladıklarını aktaran Savaşan, eğitim konusunda birtakım eksiklikler olduğunu, önlisans ve lisans ve lisansüstünde genel çatı yönetmelikler yayınlandığını, sektörle entegrasyon, 7+1, UMDE, fakültede sektör dersleri, eğitim laboratuvarları, doktora deneyimli öğrenci gibi konularda çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Girişimcilik endeksinde 21’inci sıraya yükseldiklerini ve Teknokent yarışmaları düzenlediklerini belirten Savaşan, uluslararasılaşma alanında ise sayı ve kalitenin artacağını, Uluslararası Öğrenci Merkezi kurduklarını ve bu merkez sayesinde uluslararası öğrencileri üniversiteye çekeceklerini kaydetti.

EN İYİ ÖĞRENCİLER
Güçlü bir akademik kadroya sahip olduklarını dile getiren Prof. Dr. Savaşan, “Eğitim ve Ar-Ge için akademisyenlerimize destek veriyoruz. Atama ve yükseltme konularına ise özel önem veriyoruz” dedi. Öğrencilerin Sakarya Üniversitesini tercihi konusunda da açıklamalarda bulunan Savaşan, Sakarya Üniversitesine en iyi öğrencileri çekmeleri gerektiğini, bu konuda Sakarya’nın da ihmal edilmeyeceğini, öğrencilerin, yerel ve ulusal basının üniversiteyi ziyaret edebilmeleri amacıyla açık günler uygulaması başlattıklarını kaydetti.

SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ
Araştırma alanında da Sakarya Üniversitesinin savunma, otomotiv, siber güvenlik ve tarım gibi birçok sektöre Ar-Ge desteği verecek donanıma sahip olduğunu vurgulayan Rektör Savaşan, “Mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz araştırma alanlarına odaklanarak ülkemizin politika önceliklerine en yüksek desteği verme çabasındayız. Ar-Ge stratejimizi belirledik. Araştırma merkezlerini gözden geçirdik, teknik ve sosyal alanlarda öne çıkan merkezleri daha fazla destekleyecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Teknokentimizle ve TTO ile daha sıkı işbirliği içinde çalışmaya başladık ve sanayi-üniversite işbirliğinde çıtayı yükselttik. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları başta olmak üzere işbirliğinin önüne çıkabilecek mevzuat düzenlemelerini dikkate alarak gerekli tüm alt yapıyı kurduk” dedi. Patent sayısını artıracak ve ticarileşmeyi sağlayacak bir yapısal yol haritasının eksikliğini gördüklerini belirten Savaşan, “Bunun için cihaz, malzeme ve altyapı envanterini çıkardık, dijital ortama taşıdık. Hem araştırma birimleri arasındaki koordinasyonu artıracak hem de sanayiye yeteneklerimizi gösterebilecek duruma geldik. Artık Türkiye’nin her yerinden sorunu olan sanayicimiz SAÜ ile işbirliği yaparak neleri çözebileceğini rahatlıkla görebilecek” diye konuştu.

YÜZLERCE ETKİNLİK
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen öğrenci toplulukları ve destekleri konusunda bir sunum yaptı ve üniversitede toplam 180 topluluk bulunduğu; 2018-2019 eğitim yılında toplam 497 adet etkinlik düzenlendiğini kaydetti.

ÜNİVERSİTE-TEKNOKENT-SEKTÖR
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut da Sakarya Üniversitesinin bir yıllık Ar-Ge faaliyeti konusunda açıklamalarda bulundu. Üniversitede yapılan Ar-Ge çalışmaları ve bilimsel faaliyetlere ilişkin örnek projeler sunan ve öncelikler ile hedefler konularında bilgiler veren Akbulut, Sakarya Üniversitesinin laboratuvar ve bilimsel araştırma konularındaki alt yapı imkânlarının tanıtımının ve aktif kullanımının sağlanması amacıyla çalışma gerçekleştireceklerini, üniversite birimleri ile Teknokent-sektör işbirliğini sürdürülebilir kılmak amacıyla sistem kurulduğunu, Sakarya Üniversitesinin imkânlarını Sakarya, bölge ve ülkenin hizmetine sunmayı amaçladıklarını söyledi.

SANAYİ VE TOPLUM İLİŞKİLERİ
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, eğitim-öğretim ile ilgili yapılan çalışmaların detaylarını sundu. Sakarya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş ise girişimcilik konusuna ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Girişimcilikte çıktı bazlı bir ilerleme kaydettiklerini, öğrencileri ve akademisyenleri girişimci yapmak için çalıştıklarını aktaran Görmüş, bu konuda G-Fest adında bir yarışma düzenlediklerini ve sonuç odaklı bir Teknokent olma yolunda çeşitli adımlar attıklarını söyledi.

SAÜ Personel Lokalinde düzenlenen toplantıya Rektör Savaşan’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Temel Gürdal, Prof. Dr. Hatem Akbulut, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Kahraman, Sakarya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş, SAÜSEM Müdürü Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu ile Sakarya’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

Editör: Haber Merkezi