Sakarya Üniversitesi Hizmet İçi Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından “Çalışan Aileler ve Çocukları” konulu eğitim verildi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen eğitime konuşmacı olarak Çocuk Gelişim Uzmanı Duygu Uyar olarak katıldı. Uyar, eğitimde anne-babaların çalışma hayatlarının çocukları üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini, ailelerin tutumlarını ve çocuklar ile sağlıklı iletişim kurma yollarını anlattı.

ÇOCUK ETKİLENİYOR
Ebeveynlerin çalışma konumlarının çocukları etkilediğini belirten Uyar, “Çalışma şekilleri çocuğu etkiler. Mesela nöbet veya seyahat gerektiren bir işte çalışıyorsak, çocuk daha fazla etkilenir. Bununla birlikte sorumluluklarımız sadece çalışma hayatıyla sınırlı kalmaz. Doğal olarak bunun yükü ile hayata devam ederken, çocuklarımızı da bu döngüde büyütmeye çalışırız” dedi.

ILIMLI YAKLAŞIM
Her çocuğun ve aile koşullarının farklı olduğuna dikkat çeken Uyar; “Evde kaç çocuk olduğu unsuru, sizin iş hayatınızın çocuğunuz üzerine yansımasındaki etkiyi artırabilir ya da azaltabilir. Çocuğun yaşı, çocuğa kimin baktığı ve nasıl bakıldığı da önemlidir. Ailenin eğitim düzeyi de pratik açısından önemli. Ebeveynlerin çalışma şekilleri bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebilir. İletişimi başlatıyoruz ama sürdüremiyoruz. Gözetim zamanla denetime dönüşüyor. Çocuklara ılımlı yaklaşılmalı, sorumluluk duygusu abartılmamalıdır. Çocukların yapabileceklerine inanmamız, yapamayacaklarını eleştirmememiz gerekir.”

GÖZ KONTAĞI KURULMALI
Çocuklarla yaşanan sorunların oyun oynayarak keşfedilebildiğini söyleyen Uyar, “Çocuğa söz hakkı vermek, onu takdir etmek, cesaretlendirmek, çocuğun fikirlerine değer verildiğini hissettirmek ve konuşurken göz kontağı kurmak çok önemlidir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi