Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, evsizleri de olumsuz bir şekilde etkiledi. Evsizlerin sağlık ve barınma hizmetlerine erişmekte yaşadıkları sorunlar pandemi sürecinde daha da arttı. Ölüm oranlarının evsizlerde daha çok olduğu gözlendi. Türkiye’de ise evsizlerle ilgili belediyelerin, çeşitli yardım derneklerinin faaliyetleri ve farklı projeler ön plana çıkıyor.

ÖNEMLİ PROJE
Sakarya Üniversitesi bünyesinde yürütülmekte olan “Sokakta Yaşayan İnsanların Rehabilitasyon Ve Arabuluculuk Yoluyla Eve Dönüşü” konulu AB Erasmus+ Projesi kapsamında proje Koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Genç, evsizlerin sorunlarının belirlenmesi, eve dönüşlerinin kolaylaştırılması ve onlara verilen hizmetlerin profesyonelleşmesi ile ilgili çeşitli faaliyetlerde bulunuyor.

ORTAK POLİTİKA GELİŞTİRİLMELİ
Koronavirüs sürecinin özellikle evsizleri olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Genç “Evsizlerin sağlık durumları iyi değil, özellikle solunum ve bağışıklık sistemleri kötü beslenme ve barınma problemlerinden ötürü zayıf. Hijyen açısından da maalesef dezenfektana ulaşmaları zor. Bu durum sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada bu şekilde. Ülkeler ortak bir politika geliştirerek evsizlerin salgın ve afet gibi durumlardan daha fazla olumsuz etkilenmemesi için kararlar almalı ve uygulamalı” dedi.

KENDİ HALİNE BIRAKILMAMALI
Evsizlerin farklı sorunlar sebebiyle sokakta yaşadığını dile getiren Genç “Bu kişilerin evsizlik sebepleri anlaşılıp kendilerini kıymetli hissetmeleri, kendilerine değer vermeleri, eve, ailelerine dönmeleri gerekiyor. Bazıları ekonomik, bazıları ailevi problemler ve bazıları da ilgisizlik sebebiyle evsiz kalmış. Bu kişilerin sorunları anlaşılıp çözümler üretilmeli ve sosyal politikalar geliştirilmeli. Evsizlere yönelik hizmet birimleri oluşturulmalı, bir şekilde sokağa düşen bu insanlar kendi haline bırakılmamalı” diyerek evsizlerin sorunlarına dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi