Okul ziyaretlerinde eğitim ve gündeme dair konuşan Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Murat Mengen, eğitim çalışanlarının eğitimin asli unsuru olduğunu vurgulayarak, eğitim çalışanlarının sorunları tam manasıyla çözülmedikçe, sistem ne kadar iyi olursa olsun, istenilen başarının elde edilemeyeceğini, hedeflerin tutturulamayacağını söyledi. 
SABIR KOTASI TÜKENDİ
“O nedenle, eğitim politikasının ilk sırasına eğitim çalışanlarının memnuniyeti, eğitim çalışanlarının temel sorunlarının çözümü ve talepleri konulmalıdır” diyerek sözlerini sürdüren Mengen, “Biz, 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nin sorunları gördüğünü ve tespit ettiğini ifade ettik, ‘Başlıklar tamam, boşluklar da tamamlansın’ dedik. Ama gelinen noktada görüyoruz ki başlıklardan hiç birine çentik atılmamış, boşluklar da tamamlanmamış. Dolayısıyla eğitim çalışanları, temel sorunları bakımından sabır kotasını tüketmiş, talepleri bakımından umut sınırının sonuna gelmiştir” ifadelerini kullandı.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK
Mengen, daha fazla zaman geçirilmeden el atılması, çözüme kavuşturulması gereken pek çok sorun bulunduğuna dikkat çekerek, “Anayasal ve yasal hakları kısıtlanmış, aile bütünlüğü bozulmuş sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmeli ve sözleşmeli istihdamdan derhal vazgeçilmelidir. Yüz binlerce öğretmen adayı atanmayı beklerken, öğretmen açığını, ucuz iş gücü olarak görülen, ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışmak kabul edilebilir bir şey değildir. Ücretli öğretmenlik, insan haklarına ve çalışma ahlakına aykırı bir uygulamadır” şeklinde konuştu.
MESLEĞİN SAYGINLIĞI
Kurum yöneticiliğinin ikincil görev kapsamından çıkarılmasını, yöneticilere münhasır bir kadro ihdas edilmesini isteyen Mengen, şöyle devam etti: “Eğitim yönetiminde liyakat ve kariyer esaslarına uygun bir sistem hayata geçirilmelidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalı; öğretmenlik, kariyer mesleği hâline getirilmeli ve böylece mesleğin saygınlığı artırılmalıdır. Okullara yeterli ödenek verilmeli, okul yöneticileri finansman bulma töhmetinden kurtarılmalıdır, eğitimin kalitesine yoğunlaşmaları sağlanmalıdır. Bağış tartışmalarıyla, yöneticilerle velileri karşı karşıya getiren, yöneticilerin enerjisini emen ödenek sorunu bir an evvel çözülmelidir.”

Editör: Haber Merkezi