Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü ve Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi işbirliğiyle düzenlenen 22 Mart Dünya Su Günü etkinliklerine; Vali Ahmet Hamdi Nayir, İl Milli Eğitim Müdiresi Fazilet Durmuş, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Cevherli, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Büyükşehir Belediyesi, SASKİ bürokratları, Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Programda suyun önemine dikkat çeken sinevizyon gösterileri ve sunumlar gerçekleştirildi. 22 Mart Dünya Su Günü’ne özel olarak öğrenciler tarafından hazırlanan eserlerin yer aldığı Resim sergi gezildi.

TASARRUF BİLİNCİ GELİŞTİRİLMELİ
Programın açılış konuşmasını yapan Tes-İş Anadolu Lisesi Müdürü Cengiz Kıyak, “Su, bireylerin en temel gereksinimi ve başlıca ekonomik faaliyetlerin kaynağıdır. Canlı hayatının devamlılığı için kritik bir öneme sahiptir. Su kaynakların geliştirilmesi ve korunması her alanda sosyal refahın artışına katkı sağlar. Sanayi faaliyetlerinin arttırılmasıyla birçok ülke su sıkıntısı çekmeye başlamıştır. Su kaynaklarını tasarruflu kullanma bilinci, yerel, ulusal ve uluslararası her düzeyde geliştirilmelidir. Artan nüfus, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve bilinçsiz kullanım ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Suya karşı insaflı olmalıyız. Çünkü su biz fark etmeden yavaş yavaş tükenmektedir” diye konuştu.

TÜRKİYE BÜYÜK FARKINDALIK MEYDANA GETİRDİ
SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “Türkiye, dünyadaki su varlığı bakımından zengin bir ülke değil. Su stresine girmiş bir ülkeyiz. Suya ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Ama su iktisadi olarak arzı artırılamayan sabit bir değer. Buradaki konu su yönetimidir. Eğer merhamet ve adalet ekseninde suyu yönetebilirsek su bütün canlılara yeter. Suyu doğadan alırken oradaki canlıların hayatını da düşünmemiz gerekiyor. Dünyada çok yüksek getirilere sahip su şirketleri var. Afrika’ya bir bölgenin su sorununu çözmek için gidiyorlar. Orada herhangi bir yer altı kaynağında ya da bir başka kaynaktan suyu alıp arıtıp oradaki insanlara vermek yerine bir takım cihazlar geliştirerek onları satmaya çalışıyorlar. Türkiye bu anlamda dünyada çok büyük farkındalıklar meydana getirdi. Hem Devlet Su İşleri, hem su ve kanalizasyon idareleri, hem de sivil toplum kuruluşlarımız Afrika’nın birçok bölgesinde hiçbir bedel almadan ve hiçbir menfaat gözetmeden su kuyuları açıyor ve su teminiyle ilgili çalışmalar yürütüyorlar. Türkiye’nin belirlediği bu yaklaşım genele hâkim olursa dünyada su sorunu kalmaz.”

Editör: Haber Merkezi