Psikolog Pınar Daldikler, Mart ayında gerçekleşecek Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesinde sınav kaygısı ve ebeveynlerin bu süreçte nasıl yaklaşmaları gerektiğine ilişkin önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Psikolog Daldikler, “Korku ve kaygı bu süreçte hissedilen en yoğun duygular oluyor. Kaygı, bizim sınava hazırlanma sürecinde harekete geçmemize, çalışmamıza destek olan, beklenen bir duygudur. Bununla birlikte kaygı, bilişsel, duygusal ve fizyolojik belirtiler içeren ve bireyin performansını düşüren bir duygu. Sınav kaygısı ise bireyin sınava hazırlanma sürecinin ardından öğrenilen bilginin sınav esnasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açıyor.” Dedi

ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
Daldikler, “Sınava son birkaç gün kalan şu günlerde öncelikle öğrencilere uyku ve yeme alışkanlıklarını değiştirmemelerini, her hangi bir uzmana başvurmadan her hangi bir ilaç kullanmamalarını öneririm. Sınav sonucuna odaklanarak değil sınava hazırlanma sürecinizdeki performansınıza odaklanarak girdiğiniz sınavda sorulara daha iyi odaklanacaksınızdır.”

AİLELERE UYARILAR
Psikolog Daldikler anne babalara seslenerek, “Bu zor süreçte çocuğunuzdan desteğini esirgemeyin. Ama bırakın bu desteğe ihtiyaçlarını kendileri belirlesinler. Çocuğunuzun sorumluluğunu üstlenmemeye gayret gösterin. Olumlu ya da olumsuz yorumdan kaçınmalısınız. Çocuğunuzla ilgili beklentiniz gerçekçi olmalı. Bunun için çocuğunuzu iyi tanımalısınız, onu özgün kişiliği içerisinde değerlendirmelisiniz.

KIYASLAMAYIN
“Çocuklarınızı hiçbir zaman başkalarıyla kıyaslamayın. Çocuğunuza güvenin. Davranışlarından ve bunların sonuçlarından kendilerinin sorumlu olduğunu unutmayın sadece destek olun. Ona olan sevginizin sadece belirli koşullara bağlı olmadığını her durum ve koşulda sevip destekleyeceğinizi davranışlarınız ve sözlerinizle belli edin. Son olarak öğrencilere yarıştıkları kişinin kendileri olduğunu ve sınav süresini en iyi şekilde değerlendirmenin de kendi ellerinde olduğunu hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi