Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa Bosna Gazisi İsmail Gacal ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarı konuşmacı olarak katıldı.

ALİYA’NIN MÜCADELESİ
Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Bosna’nın ve Aliya’nın zorluklar içerinde verdiğini mücadelenin asla unutulmaması ve böyle acıların bir daha yaşanmaması için birlik içerisinde güçlü bir şekilde durulması gerektiğini söyledi. Rektör Savaşan, konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

ALİYA’NIN GAYESİ
Bosna-Hersek tarihi hakkında bilgiler veren Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Sarı “Bosna-Hersek 1908 yılına kadar Osmanlı toprağıydı. Aliya İzzetbegoviç 1925’te Aziziye’de dünyaya gelmiştir. Aliya’nın aynı adı yaşıyan dedesi Üsküdar’da askerlik yaparken Sıdıka Hanım ile tanışıp evleniyor. Aliya’nın babasıda, Saraybosna’ya taşınmıştır. Aliya İkinci Dünya Savaşı sırasında Genç Müslümanlar Birliğine katılmıştır. Aliya’nın tek gayesi Balkanlarda Müslümanlığın tekrar dirilmesidir. Aliya bu birliğe katılımından dolayı 1946 üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştır” diye konuştu.

ALİYA’NIN CEZAEVİNDE YAZDIĞI KİTAPLAR
Aliya’nın 1983 yılında tekrar hapse girdiğini belirten Doç. Dr. Sarı, “Aliya’nın cezaevinde yazdığı kitaplar, Bosna halkı tarafından yoğun bir ilgi gördü. Halk muhtelif yollarla bu kitabı temin ederek okumuşlardır. Aliya’nın eserleri bu yıllarda çeşitli dillere çevriliyor ve Aliya dünyaca tanınmaya başlıyor. Aliya 1989 yılında hapisten çıktıktan sonra Bosna ve Hersek’in bağımsızlığı için mücadeleye başlıyor. Arkadaşları ile birlikte Demokratik Eylem Partisi’ni kuruyor. Halkın bu partiye kitaplarından dolayı müthiş bir ilgisi oldu. Aliya düzenlenen seçimlerde Cumhurbaşkanı seçildi” şeklinde konuştu.

BAĞIMSIZLIK KARARI
1992 yılında gerçekleştirilen referandum ile Hırvat ve Boşnakların destekleri ile bağımsızlık kararı alındığını ifade eden Doç. Dr. Sarı, “ Bu referandum sonucunda Bosna ve Hersek Cumhuriyeti 1 Mart 1992 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlık ilanından hemen sonra Bosna-Hersek içerisindeki Sırplar harekete geçerek Bosna Savaşı dediğimiz savaş başlamıştır” diye konuştu.

BOSNA SAVAŞI
Bosna Gazisi İsmail Gacal konferansta Bosna Savaşı esnasında yaşadıklarını katılımcılar ile paylaştı. Bosna Savaşı’nda halkın çok zor durumlarda mücadele ettiğini ifade eden Gacal, “Savaş başladığında Bosna’da savaşmayı bilen insan sayısı yok denecek kadar azdı. Sırplar önceki dönemlerde de askeri kanatlardaki sorumluluklarını Müslümanlara vermedikleri için savaşmayı bilen insan yok derecedeydi. Savaşın seyrinin değişmesi için askeri bilgiye ve mühimmata ihtiyaç vardı. Karşı tarafla asimetrik bir savaş vardı” şeklinde konuştu.

Konferans, sinevizyon gösteriminin ardından son buldu.

Editör: Haber Merkezi