Şuurlu Öğretmenler Derneği (Öğ-Der) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, “Üniversite giriş sınavları şimdiki adıyla YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavları) sonuçları açıklandı. Sınava giren öğrencilerimiz puanlarına göre üniversitelere yerleştirilecek. Sınav sonuçlarının eğitim sistemimizin aynası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.”

ACI GERÇEKLER
Bu sene TYT’de (Temel Yeterlilik Testi) 2 milyon 390 bin 491; AYT’de (Alan Yeterlilik Testi) bir milyon 880 bin 800; YDT ise (Yabancı Dil Testi) 113 bin 956 aday sınava girdi.

Sonuçlar ise özellikle sorulara verilen doğru cevapların ortalamasına baktığımızda yine biz nerede hata yaptık dedirtecek cinsten. ÖSYM tarafından yayınlanan 2019-YKS testlerinin ortalama ve standart sapmaları başlıklı veri sayfasına baktığımızda rakamlar zaten acı gerçeği ortaya koymaktadır.”

DÜNYA REKORU(!)
TYT’de Türkçe’de 40’da 14.6, temel matematikte 40 soruda 5.6, fen bilimlerinde 20’de 2.2, sosyal bilimler’de 20’de 4.6 ortalamayla belki de dünya rekorunu kırmaya yanaşmış olabiliriz. AYT’de ise durum daha vahim. Türk dili ve edebiyatında 24’te 4.9, felsefe grubunda 12’de 2.4, matematikte 40’Ta 4.7, fizik 14’de 1, kimya 13’Te 0.9, biyoloji 13’Te 1.2 doğru cevap ortalamasıyla kötü bir performans ortaya koyduğumuz söylenebilir.”

BAŞARISIZ SONUÇLAR
Liseden maksat, buna fen liseleri de dahil, tek amaç üniversite sınavlarına hazırlıksa dershane mantığıyla çocuklara ders vermek çözüm için en kestirme yol gözükebilir ama eğitimde sadece sınav kazanmaya odaklanılırsa, bu tip başarısız sonuçlar insanlarımızı daha da fazla ümitsizliğe sevk edecektir.”

İYİ İNSAN OLMA
“Eğitim sistemimizi iyi test çözen değil, hayatında karşılaştığı problemleri iyi çözebilen bireyler yetiştirmeye ayarlayabilirsek daha başarılı bir yol seçmiş oluruz. Çocuklarımızı hayata hazırlayacak dünya ve ahiretini mamur edecek iyi bir insan olmasını sağlayacak bir atmosfer oluşturulmalıdır. Erken yaşta başlayacak mesleki eğitim insanlarımızın ekmek kapısını daha erken bulmasına vesile olacak. Bu da tek ümit üniversite diyerek tüm ülkenin yanlış bir amaca odaklanmasını engelleyecektir.”

AZİM VE GAYRETLER
Genel Başkan Sürücü açıklamasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi; “Gerçi üniversite eğitiminin de çok iç açıcı sonuçlar getirdiği söylenemez. İşsizlik rakamlarına baktığımızda uygulanan politikaların ve yazbozların sonucu ortaya çıkmaktadır. Kazananları tebrik eder, kaybedenlerin ise ümitlerini yitirmeden, azimle ve daha büyük gayretle kendilerine yeni yollar açacak çalışmalar yapmalarını diliyorum.”

Editör: Haber Merkezi