Kahya, öncesinde kan ve kök hücre bağışı konusunda okulda ve toplumda farkındalık yaratmak adına Kızılay ile iletişime geçerek organizasyon planladı. Öğrencilerin ve velilerin katıldığı Batı Karadeniz Kök Hücre Uzmanı Adem Budayoğlu tarafından seminer verildi. Seminerde, ülke genelinde kök hücre ve kan bağışı üzerine yapılan çalışmalar, bağış oranları ve bu oranların nasıl artırılabileceği, hasta ve donör ilişkileri başlıkları altında bilgilendirme yapıldı. Sadece ABD'de yılda ortalama 20 bin, ülkemizde ise ortalama 800 kök hücrenin akraba dışı bağışçıdan toplanarak hastaya nakil yapıldığı anlatıldı. Etkinlikte sıkça sorulan sorular da cevaplandırıldı.

BAĞIŞ YAPTILAR
Kök hücre bağışının, yapılan analizler neticesinde kemik iliği ve kan bağışına bağlı olarak ciddi bir sağlık sorunu oluşturmadığı belirtilen seminerin ardından, okulda kurulan stantlarda kan verme ve kök hücre için örnek kan alma işlemleri gerçekleştirildi. Kızılay ekibi tarafından gerçekleştirilen etkinliğe 100 kişi katıldı. 30 kişi kan bağışı, 75 kişi kök hücre bağışı yaptı. Alınan örneklerin eşleşip eşleşmediği ise alınan kan örnekleri doğrultusunda önümüzdeki süreçte belli olacak.
Kızılay Kan Merkezi Sakarya şubesiyle iletişime geçerek okullar kan bağışı yapma, donör olma standları açtırarak kan merkezine destek olabilir.

Editör: Haber Merkezi