Sakarya için 121 yıllık geçmişi olan Ada Ekspresi, 2012 yılında seferlerine ara verilmesinin ardından 7 yıl sonra tekrar Adapazarı Garı’nda...

Hızlı Tren Hattı yapımı gerekçesi ile seferleri kaldırılan Adapazarı-İstanbul hattının nostalji treni Ada Ekspresi, önceki gün görkemli bir karşılama ve sevinç gösterileri içinde Adapazarı Garı’na getirildi...

2017 yılında Arifiye İlçesine, daha sonra Mithatpaşa’ya kadar gelen Ada Treni’nin Adapazarı Garı’na gelmesi için sivil toplum kuruluşları ile siyasi partiler, imza kampanyaları düzenleyip çeşitli eylemler yaparak Sakaryalılar’ın bu talebini sürekli gündemde tuttu. 

İlk olarak 5 yıl önce trenin gelmesi için bir çok çalışma yapan Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) 2 yıl önce imza kampanyası başlatarak, kamuoyu oluşturmuş ve on binlerce imzayı Ankara’ya taşımıştı.

Diğer yandan CHP İl Kadın Kolları, son 4 aydır her hafta gar önünde ‘Ada Treni Adapazarı Garı’na Gelecek!’ sloganlı eylemlerini ısrarla sürdürdü.

Ancak Ada Treni için yapılan bu girişimler, çağrılar ve eylemler hep sonuçsuz kaldı. Ne ilin milletvekilleri ne yerel yönetimler buna kulak verdi.

Özellikle, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şehir trafiğini aksatacağı gerekçesiyle treni merkeze getirmeyeceklerini her defasında kesin bir tavırla söyledi. Yüksek maliyetler nedeniyle alttan ya da üstten yapılacak geçitlerle de bunun gerçekleşemeyeceğini savundu.

Ada Treni konusunun bu gidişle çözümsüz olduğunun düşünüldüğü ve artık sadece muhalefet partilerinin gerçekleştirebileceği bir vaat olarak kaldığı beklenirken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, sürpriz bir müjde verdi!.. Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Mart Salı günü Sakarya’ya yapacağı ziyarete işaret ederek, “Ben size müjde veriyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız şehre girmeden önce Ada Treni şehre girecek. Bu kadar net” sözleriyle Sakaryalılar’ı şaşırttı...

Peki ne oldu da bu iş bu kadar kolay çözüldü? ‘Ne alttan ne üstten’ hiç bir masraf yapmadan... ‘Trafik sorunu’nu da hiçe sayarak... Bu karar verildi?

EYLEMLER Mİ ETKİLİ OLDU, YOKSA!..

Şimdi, ‘treni kim getirdi’ tartışmaları sürerken, gelmesi için uğraş veren STK’ların başında SASTOP ve siyasi kanattan Millet İttifakı’nın Sakaryalılar’ın bu beklentisini gündemde tutmada gösterdikleri samimi çaba gözardı edilemez. Ancak insan düşünmeden edemiyor; Madem trenin gelmesi bu kadar basitti, neden bugünlere kadar beklendi? Önümüzde yaklaşan yerel seçimler olmasa tren bugün garda olur muydu?..

Ama herşeye rağmen, öyle ya da böyle, Ada Treni’nin Adapazarı’ Garı’na gelmesi büyük kazanç...

Şimdi en büyük beklenti, Pendik’e kadar sefer yapan trenin Haydarpaşa’ya kadar gitmesi. İnşallah yine eski günlerdeki gibi nostaljik, güvenli ve ekonomik bir yolculuk imkanı sunan Adapazarı-Haydarpaşa, Haydarpaşa-Adapazarı seferleri başlar ve trenle seyehatin keyfini yaşarız.

Tren gelmiş, hoş gelmiş...