Faturanın internet aracılığı ile gönderilip ve yine internet aracılığı ile alınması durumu e-fatura nedir sorusunun cevabıdır. E-fatura sıklıkla kullanılan kağıt faturadan hukuki anlamda farksızdır. Nitelik bakımından aynı hukuki statüde sayılırlar. E-fatura Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 5 Mart 2010 tarihi ile yürürlüğe girmiştir.

Bir faturada bulunması gereken tüm bilgiler e-faturada da bulunur. Sadece alıcı ve satıcı faturalarını elektronik ortamda gönderirler. 2018 ve 2019 yıllarında 5 milyon TL ve üzeri ciroya sahip olan firmalar, 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-faturaya geçmeleri zorunlu oldu. Daha önceki sınır 10 milyon idi. E-fatura mükellefi olanlar 2020 yılında geçiş yapmak zorundadır.

E-FATURAYA GEÇECEK OLANLAR KİMLERDİR?
Gönüllü ve zorunlu olarak geçecek olan kişiler birbirinden ayrılırlar. Zorunlu geçecek olan firmalar e-fatura mükellefi olanlardır. Zorunlu olmanın yanında gönüllü olarak da e-faturaya geçilebilir. Gönüllü olarak e-faturaya geçiş yapan kişilerin herhangi bir kota durumu yoktur.

Yani 5 milyon TL zorunluluğu gibi bir cirosu olmasına gerek yoktur. Fakat istisnai olarak, serbest meslek olarak çalışanlar e-fatura mükellefi olamazlar. E-fatura gönderimi yapamasa da e-fatura almasında bir sakınca yoktur.

Gönüllü olarak e-fatura kullanacak kişiler sene içinde istedikleri zamanda geçiş yapabilir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan lisans almış olanlar da e-faturaya geçecektir. Yeni bir işletme dahi hiç fatura kesmemiş olmasına rağmen e-fatura sistemine geçiş yapma hakkına sahiptir.

E-FATURA AVANTAJLARI NELERDİR?

  • E-fatura kullanan kişilerin maliyetlerinde düşüş olur. Çünkü kağıt, zarf ve mürekkep gibi kırtasiye masrafları ortadan kalkar.
  • Kağıda fatura basma durumunda daha kısa sürdüğü için, fatura gönderilmesinde ve ödemeler açısından hız kazanılmış olur.
  • E-faturalar dijital ortamda arşivlenmiş olur. Bu nedenle faturanın kaybolma ihtimali yoktur. Ya da müşteriye ulaşmama durumu bulunmaz.
  • E-fatura ile kağıt tüketimi olmayacağı için çevreye katkı sağlanmış olur. Böylece kesilecek ağaç sayısında da azalma meydana gelir.
  • Faturalama konusunda hız kazanıldığı için muhasebe işleri de basit hal alır.
  • Anlık olarak veriler kayıt altına alındığından dolayı hata oranı en aza iner.

 

E-FATURA DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

  • E-faturaya geçecek olan firmaların mali mühür kullanmaları zorunludur. Fakat şahıs firmaları e-imza ile fatura gönderimi yapabilir. Mali mühür, faturanın geçerli olması için firma adına imzadır.
  • Gönüllü olarak e-faturaya geçecek kişilerin bu sistemden çıkma şansları yoktur.
  • E-fatura kullanacak kişiler eski işlemlerini faturalandırma işlemi yapamazlar.
  • Bir ayda 500 faturadan daha fazla işlem yapamazlar.

E-FATURAYA NASIL GEÇİLİR?
E-faturaya geçmek için ilk şart, Kamu Sertifikasyon Merkezine başvuru yapılarak mali mühür edinilmesidir. Şahıs firmasının e-imza başvurusu yapması yeterlidir. Mali mühür alındıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı başvuru sonrasında e-faturaya geçilmiş olur. E-faturaya geçildikten sonra, firmanın Gelir İdaresi Başkanlığı ile entegrasyonu sağlanmalıdır. Özel şirketler aracılığı ile de entegrasyon sağlanabilir

Editör: Haber Merkezi