‘İnsanoğlu ağzından çıkan cümlelerin beyninden çıkan düşüncelerin bütün evreni dolaşıp tekrar onlara geri döndüğünü bilse çok daha dikkatli olurdu.’(Albert Einstein)

Şüphesiz hepimiz hayatımızın yolunda gitmesini, güzel olaylara şahit olmayı umut ederiz. Etrafımdakileri dinlediğimde gözlemlediğimde her şey güzel olsun isterken umutsuzluk cümleleri düşünceleri ele geçirmiş zihinlerimizi tabi ki hepimizin hayatı kendine göre zordur ama geçmişte yaşadıklarımız önümüze engel değil heybemizde biriktirdiğimiz tecrübe olarak yolumuzu aydınlatmalıdır.

Kalıplaşmış düşüncelerimizin esiri olmak yerine zihnimizi güzel düşüncelerimizle donatmalıyız. Biliyoruz ki düşüncelerimiz davranışlarımıza yansıyarak hayatımıza yön vermektedir. Olumsuz olaylarla baş edebilmeyi öğrenmeli otomatik olumsuz düşüncelerimizden, inaçlarımızdan kendimizi arındırmalıyız ki daha mutlu bir hayata yaşayalım.

Olumsuz düşünce ve telaffuzlardan çok olumlu yaşam tarzını benimsemeliyiz. Örneğin; 1 kere kaza yaptık tekrar kaza yapacağımızı zihnimize kazıdığımızda yeniden kaza yapabiliriz ve yeniden kaza yaparız düşüncesi zihnimizi ele geçireceği için hayatımız yaşanmaz hale gelebilir ve başarısız olma inancını kendimize empoze etmiş oluruz. Çok güldüm çok ağlayacağım deriz ve ağlarız çünkü ağlamaya odaklanıp ona inanıp söylediğimiz için gerçekleşmesine olanak sağlamış oluruz onun yerine çok güldük Allah neşemizi arttırsın gibi olumlu cümleleri hayat tarzımıza yerleştirmeliyiz. Olaylar yine üst üste geldi zaten hep beni bulur demek yerine başıma gelen bu olaydan nasıl bir ders çıkarmalıyım diyerek yolumuza tecrübelerle yön vermeliyiz. Kötü olaylardan ders çıkarıp iyi olayları görerek umudumuzu kaybetmemeliyiz. Geçmişte yaşadığımız olayları yarın da yaşarız endişesiyle yolumuzu karartmamalıyız.

Kelimelerin sihri hayatımızı etkilemektedir. Mesela hasta olmak istemiyorum demek yerine sağlıklı olmak istiyorum, çok mutsuzum demek yerine şükür iyiyim daha iyi olacağım diyerek inancımızı sağlamlaştırmış mutluluk kapılarını açmış oluruz. Şükürsüzlük hayatımızı olumsuz etkileyebilir.

Kaygı kaygıyı korku korkuyu mutluluk mutluluğu getirir. Kaygılar korkular bittiğinde zihin ile beden birbirinden etkilendiğinden bedende rahatlar. Kendini küçümsemek, beceriksiz görmek vs… bizler kendimizi nasıl görürsek karşımızdaki de öyle görür kendimize biz değer verirsek başkası da bize değer verir. Kendimizle ailemizle ilgili olumlu düşünerek olumlu söylemlerde bulunmalıyız çünkü nasıl atfedersek hayatınımız ona göre belirlenir. Genelde olumsuz düşüncelerle olumsuzlukları yaşamamız kaçınılmazdır fakat olumlu düşünceler bizleri rahatlatır sonuca mantıkla ulaşmamıza yardımcı olur.

Düşünceni değiştirirsen yaşantını değiştirebilirsin ne düşünürsen onu yaşarsın. Düşüncelerimiz yarınımızı belirler. Bizler kendi kendimizin hayatına dokunabilmeliyiz. Öğrenilmiş çaresizliğin kalıplaşmış düşüncelerin dışına çıkarak bakış açımızı değiştirip yenilikleri güzellikleri hayatımıza katmalıyız.

Hayat tecrübeleri düşüncelerimizle sağlık, beden, başarı, iş, ilişki, aile, eğlence, para vs.. hayatımızın her alanını etkilemektedir. Yemeğimizi, giysimizi değiştiriyorsak düşüncemizi de değiştirebiliriz. Düşüncelerimiz genetik mirastır. ‘Düşüncelerimizin en iyi aynası, yaşamlarımızın akışıdır.’ (Montaigne)

Geçmişte yaşanan olumsuz olayları olduğu gibi kabul ederek affederek olumlu düşünceleri yakalamalıyız. Düşüncelerimizle enerjimizle kendi yolumuza ışık olmalıyız. Hayatımızda ne olmasını nasıl olmasını istiyorsak ona odaklanıp inanıp hedefimize kavuşmalıyız. Neye inanırsak onu yaşarız iyi yaşam düşünme arayışını seçmeliyiz. Kimsenin hayallerimizi çalmasına inandığımız düşüncelerimizin değişmesine izin vermeyerek olumsuz söylemlere aldırmayarak inandığımız yolda yürümeliyiz. Her sarsıntı hayatı bozmaz ama düzene sokabilir düşüncesiyle harekete geçmeliyiz.

Mahatma Gandhi’nin dediği gibi;

Söylediklerine dikkat et; düşüncelere dönüşür.

Düşüncelerine dikkat et; duygularına dönüşür.

Duygularına dikkat et; davranışlarına dönüşür.

Davranışlarına dikkat et; alışkanlıklarına dönüşür.

Alışkanlıklarına dikkat et; değerlerine dönüşür.

Değerlerine dikkat et; karakterine dönüşür.

Karakterine dikkat et; kaderine dönüşür.