03 Kasım 2002 Seçimleri Gar Meydanı AKP seçim mitingi ‘ Şeker Fabrikasının bacası tütecek, fabrika işleyecek pancar üreticisinin yüzü gülecek ‘

Miting meydanında o gün söylendi, ardından AKP iktidarı her seçim döneminde aynı konuyu işledi.

Fabrikanın sorunu hiç bitmedi. Yıllar geçti biz Şeker Fabrikasını hala konuşur durumdayız.

Bacası tütecek denilirken, Fabrika ağır aksak çalıştırıldı, haciz batağına sürüklendi.

Her üretim döneminde bu kez kota sorunu konuşur olduk, bir dönem bakanlık komisyon başkanlığında ilimiz temsil edildi. O dönem de kota sorununu halledemedik.

Fabrika bir türlü kendi üretim kapasitesinde çalışamadı. Bugün yine aynı şeyleri konuşuyoruz.

Fabrikanın şehir ekonomisine neler katacağını pancar üreticisinden başlayarak geniş bir tabana etki sağladığını görmek mümkün.

Siyasal iktidarın ve temsilcilerinin bu sorunu çözmek gibi bir derdi olduğunu düşünmüyorum. Durum bu ise ne ile uğraşılıyor, niçin Fabrika ve kota problemi hep önümüze konulur ?

Fabrikanın sahibi APEK değil de başka bir grup olsa kota sorunu olurmuydu? Mesela Ülker kota sorunlu bir fabrikayı ucuza almak ister mi?

Soruyu başka bir şekilde soracak olursak; Adapazarı Şeker Fabrikası icra yoluyla, kredi şirketinin yönetimine geçerse kota oranı ne kadar artar?

APEK Yönetim Kurulu Başkanı Konya Torku örneğini verecek belki siyasiler bu yoldan destek çıkar diye. Geçen süre zarfında işe yaramadığı görüldü.

Sakarya’yı değil de iktidarı temsil edenler, şehrin ekonomisinin gelişmesini, büyümesini istemiyorlar. Yoksa şehrin fabrikası için en az yüzde 25’lik bir kota artırımı sağlayabilirlerdi.

Siyaseten sahipsiz bir şehirde üreticinin sahibi olduğu fabrika batmaya mecbur bırakılıyor, ilerleyen dönemlerde de şeker fabrikalarıyla ilgili sorunlar konuşulmaya devam edilecek.

Özetlersek, Sakarya’dan seçilmiş iktidarın temsilcileri yeni bir TİGEM olayı mı yapmaya çalışıyor.
Değilse bu sorun, kısa sürede çözüme kavuşmalı.
Dün TİGEM bugün ŞEKER yarın başka dinamiğimiz elden gidecek!