Herkese merhabalar. Bu hafta sizlerle hepimizin hayatında zaman zaman oluşan stresli durumların beslenmeye ve kiloya etkisini konuşacağız.

Günlük hayatımızda, iş yerinde, işe giderken, evde aile bireyleriyle, arkadaşımız, eşimiz, dostumuz veya komşumuzla gerginlikler yaşayabiliyoruz. Yoğun bir hayatın içinde kendinize ayırdığınız bir vaktiniz de yoksa stres hayatınızda kaçınılmaz olacaktır. Stresli durumlarda vücudumuz da elbette buna karşı bir hormon üretiyor. Stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyeleri bu gibi durumlarda oldukça artıyor. Peki kortizol nedir? Beslenmemizi nasıl etkiler? Kilo alımı ile ilişkisi var mıdır?  Gelin bu soruları cevaplayalım.

Stresli durumlarda daha çok yemek yediğinizi veya karbonhidrata saldırdığınızı farkettiniz mi hiç? Aslında stresle birlikte birçok bireyde gıda alımı artar. Bunu vücudumuzda oluşan bir değişiklikle açıklayabiliriz. Böbreküstü bezinden salgılanan stres hormonu diye de adlandırılan kortizol, stresli anlarda vücutta artış gösterir. Vücutta artan kortizol seviyeleriyle birlikte yağ ve şekerli gıdaların tüketimi tetiklenir. Kortizol seviyelerinin sürekli yüksek seyrettiği durumlarda serum glikoz miktarı da artar.

Vücutta artan kortizol seviyeleri aynı zamanda göbek bölgesinde ve viseral yağlanma dediğimiz (göbek içi yağlanma) durumunu ne yazık ki artırıyor. Yani siz stres yaptıkça kortizol seviyeniz yükseliyor ve karbonhidratlı besinlere saldırıyorsunuz, basit şeker içeren bu besinleri tükettikçe de kilo alıyorsunuz. Fazla kilolarınız ile başınız dertte ise kilo almanız sizi daha da strese sokuyor ve bu bir kısır döngü olarak devam ediyor.

Peki kortizol seviyelerini dengede tutmak için ne yapabiliriz?

  • Öncelikle stres yaptığınız konuyu tek başınıza halledemiyorsanız gelin işi uzmanına bırakalım. Bir psikolog veya psikolojik danışmandan yardım almak hem sizin yükünüzü hafifletecek hem de sorunlarınızla nasıl başa çıkmanız gerektiğini öğretecek.
  • Düzenli bir egzersiz yapmak, açık havada koşmak, doğa yürüyüşleri yapmak, yoga yapmak, bisiklete binmek gibi sevdiğiniz bir egzersizi yaparak stres seviyenizi azaltabilirsiniz.
  • Sağlıklı beslenmenin geleceğinize yapacağınız en güzel yatırımlardan biri olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hem sağlıklı yaşam için hem de stres seviyelerinizi dengede tutmak için sağlıklı beslenin. Bu konuda kafa karışıklıklarınız var ise mutlaka bir diyet uzmanından yardım alın.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]