Açıklanan üç yeni paketlere göre ilk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon lira değerine kadar evler için aylık 0,99 faiz oranı ile 10 yıl vadeli kredi finansmanı sağlanacak.

Döviz ve altınını satarak bu paketten yararlanmak isteyenler için ise faiz oranı aylık 0,89 olacak. Ayrıca kamu tarafından yarım kalan binaların tamamlanması için müteahhitlere 20 milyar liralık destek aktarılacak.

Buradaki en önemli parçanın tamamlanmamış konutlara verilecek destektir.20 milyar liralık desteğin 50 - 60 bin civarındaki inşaat halindeki konutun bitirilmesine katkısı olacaktır.

Zaten hem kiralık hem de satılık konutlarda yaşanan problemin kaynağı son üç yıldır yeterince gerçekleşmeyen konut arzıdır, konut üretilemiyor, başlananlar bitirilemiyor.

Fakat açıklanan diğer iki pakete olumlu bakamıyorum, açıklanan diğer iki paket, yükselen enflasyona hız kazandıracaktır.

Enflasyonun yüzde 70 olduğu bir ortamda yıllık faizi yüzde 12,5 gibi bir oranda olan finansmandan bahsedilmesi ne kadar doğru.. Kamu bankaları aracılığı ile gerçekten bir gelir transferi oluyor.

Gerçekten dar gelirli konut alabilseydi o zaman yerinde bir uygulama olabilirdi. Ama dar gelirli alamıyor. Dar gelirli asgari ücrete yaklaşan kiraları denkleştirmekte güçlük çekiyor..

Öyle bir peşinat ödeme imkânı yok. O taksitler nasıl ödenecek. Nasıl böyle bir ödeme içine girebilir? Bu kimlere yarayacak? Yüksek gelirli kişilere…

Bu daha önce denendi vatandaşın cebinde kalacak para müteahhit ve ev sahiplerin cebine girdi.

Bu uygulama değeri 2 milyonun altında olan evleri 2 milyon değerine taşır, ki taşıdığını da her geçen gün görebiliyoruz.

Ekonomik sıkıntıdayız bu net tamam, her seferinde bunun çözümü ucuz kredimi olacaktır, veya bu şekilde mi olması gerekir?

Yani düşünün bir kere… Bizi her bir ekonomik sorunun çözümünde inşaat sektörüne ve inşaat sektörü için verilen kredide aranması…

Bu hiç değişmedi böyle olunca da ne bir kimse konut alabilecek ne de piyasalar durulacak, kiralar artacak ve kriz devam edecek.

Hedeflenen ne ise varsayalım, tüm evler satıldı, çok kişi ev sahibi oldu..

Peki bu sayede enflasyon mu düşecek?

Dövizdeki artış duracak mı?

İstihdam artacak mı?

Ekonomik refaha kavuşulacak mı?

Kiralar artacak, konut fiyatları artacak ve kriz devam edecek.

Ayrıca Türk vatandaşlığına geçmek isteyen yabancılar, gayrimenkul alarak başvuruda bulunabiliyor. Daha önce başvuru yapmak isteyenlerin Türkiye'den en az 250 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alması gerekiyordu. Bu miktar 400 bin dolara çıkarıldı.

Yani yaklaşık aynı miktara bizim vatandaşımız ilk evini, yabancılar ise TÜRK vatandaşlığı alabilecek!

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..