2017’nin bu son gününde ülkemizin, özelliklede şehrimizin kaçınılmaz gerçeği olan deprem konusuna değineceğiz.17 Ağustos bilançosunu bu şehirde unutmak mümkün değil, alınan tedbirlerde malum, peki depremi erkenden öğrenmemiz mümkün mü?

Meksika üst üste 2 büyük depremde devreye giren erken uyarı sistemi sayesinde birçok canın kurtulmasını sağladı. 8.2’lik ilk deprem, 90 saniye öncesinde sensörler tarafından algılandı ve uyarı verildi. Son deprem ise 20 saniye önce algılandı ve birçok insan bu uyarı sonrası önlemini aldı. Peki Türkiye erken uyarı sisteminde ne durumda?

Dört yanı fay hatlarıyla çevrili, 81 ilin 55’i birinci derecede deprem bölgesinde yer alan ve en önemlisi nüfusumuzun yine önemli bir bölümü de bu alanlarda yaşıyor. Dolayısıyla depremden kaçmamız mümkün değil, ancak önlem almamız mümkün.

1999 yılında meydana gelen depremde Türkiye’de bir bilinçlenme hareketi yarattı. Türkiye’de binaların depreme dayanıklı inşa edilmesi için yasal çalışmalar başladı ve konuda yol alınmaya başladı. Ancak deprem konusunda binaların depreme dayanıklı inşa edilmesi yanında belki sisteme eklenecek önemli bir ayrıntı daha var. O da erken uyarı sistemi. 

Meksika’da sağladığı fayda ile pek çok kişinin kurtulmasını sağlayan erken uyarı sisteminin Türkiye’de de uygulanması için çalışmalar başlamış durumda. Fakat bu sistemin faydalı olabilmesi için daha çok entegre bir halde çalışması gerekmektedir. Entegre bir halde çalışması nasıl sağlanacak denilirse; depremin kaynağında tespit edilmesi gerekiyor. Bunun için de geniş bir alana bu sensörlerin yerleştirilmesi gerekiyor. Böylesi bir ağ kurulduktan sonra sistemin binalara uygulanması da çok kolay olacak. Çünkü o zaman genel maliyetler içinde düşük bir paya sahip olacak. Şu anda böyle bir sistem olmadığı için binalara kurulan sistem sadece acil durumlarda gaz ve elektriğin kesilmesi yönünde.

Binalar için olduğu kadar deprem anında güvenli olması gereken Marmaray, Avrasya köprüsü ve önemli sanayi tesisleri gibi çok sayıda mega proje de var. Dolayısıyla Türkiye’nin üzerinde acil durması gereken bir konu.

Son yapılan araştırmalara göre erken uyarı sisteminin Türkiye’ye uygulanması için Polat Holding’in çalışma içinde olduğu belirtiliyor. Polat Holding Türkiye’ye biri erken uyarı sistemi diğeri ise yapıdaki hasar sürecini bildiren iki sistemi getirmek istiyor. Böylece demiryolunda ya da metroda oluşabilecek en küçük hasarın erkenden tespiti ve sorunun büyümeden çözülmesi amaçlanıyor.

Hayatı ertelemediğiniz bir sene geçirmeniz dileğiyle…