Son günlerde bina kat artışı tartışmaları ve beklentisi vardı, neyse ki Adapazarı Belediye Meclisi böylesi vahim bir meseleyi artışa izin vermeden sonlandırdı

Dönem dönem kat artışı meselesi şehrin gündemini meşgul ediyor, nedendir bilinmez! Rant elde etme kaygısı kuşkusuz ilk akla gelen.

 Yatırımcının iştahını kabartan sanırım kamu binalarında ki kat fazlalığı olsa gerek deprem bölgesi farklı kat sayısı bu tarafıyla çokta anlaşılır değil!

Asrın felaketi diye adlandırılan 1999 depreminden bu yana geçen süre mutlak kazanım olarak değerlendirilemedi.

Deprem dayatması ile oluşturulan yeni yerleşim bölgesi kısmen kaderine terk edilmiş bir halde, cazibeli yaşam alanı haline dönüştürülmesi bir türlü becerilemedi.

Yenikent bölgesi ile şehir merkezi bağlantısı sağlıklı ulaşım sistemine kavuşturulamadı.

Salt ulaşım gerekçesiyle Yenikent bölgesini terk eden, eski yerleşim alanlarını dönen birçok yurttaş çevremizde görürüz.

Sakarya şehri için depremle mücadele etmenin ilk yolu kat artışını engellemek değil, Yenikent bölgesinin cazibe merkezine dönüşmesini sağlamak olmalı.  

Bunun yolu öncelikli sağlıklı ulaşım ve bölge yaşamının temel ihtiyaçlarını karşılamak adına şehir merkezine gelmesinin zorunlu olmasının önüne geçmektir!

Bu hususta uzunca yıllardır kanaat belirtilmekte, her fırsatta ulaşım sorununun çözüm adresinin raylı sistem olduğu gerçeğinin altı çizilmekte.

Yaklaşmakta olan yerel seçimlerin en önemli gündeminin deprem ve buna bağlı olarak raylı sistemin planlanması olmalı!

Depremin üzerinden geçen 19 yıl doğru kullanılmadı, ulaşım aksaklığı gerekçesiyle yeni yerleşim bölgesinden zorunlu göçe tabi tutuldu yurttaşlarımız!

Depremi yaşamış eski yerleşim bölgesinde içinde olduğumuz takvim yılında dahi, hasarlı binaların var olduğunu biliriz. Çok katlı ve hasarlı binaların yanında deprem yönetmeliğine uygun yapılar inşa etmiş olsanız da riski ortadan kaldırmış olmuyorsunuz!

Çok katlı, az katlı değildir asıl sorun olan.

Şehrin dört bir yanını demir ağlarla örmüyorsanız, depremle mücadele edemezsiniz.

Merkez yoğunluğunu dağıtmanın tek yolu raylı sistem gerçeğidir.

Bugüne kadar raylı sistemin önünde ki engelin yeterli nüfus yoğunluğuna sahip olmadığımız gerekçe edildi.

Daha az nüfusta ulaşım sorununu raylı sistemle çözmüş birçok il sıralanır, bilgiye ulaşmak çokta sıradan bir durum!

Depremle mücadele etmenin yöntemi doğru belirlenmeli, kat sayısını sınırlamak pek tabi önemli ancak tek başına sorunu çözmüyor!

Mevcut hasarlı binalar sorunu halledilmeli yeni yerleşim bölgesi cazip hale dönüştürülmeli!

Şehrin geleceğinin Yeni kent bölgesi olduğu gerçeği, bu şehirde yaşayan her yurttaşın ezberidir.

Daha güvenli depreme dayanıklı sağlam zemin gerçeğidir aslında tarif edilen.

Yerel seçimlerin tek gündemi, Deprem ve bunun üzerinden yapılacaklar olmalı!