İlk süren dişlerimize süt dişi denir. Bebek 6 aylık olduğu çağlarda ilk dişlenmesi alt keser dişleriyle ile başlar. Yaklaşık 3 yaşında dişlenme dönemi tamamlanır, toplam 20 adet süt dişi bulunur. Çocuk 6 yaşına geldiğinde süt dişleri yerini daimi dişlere bırakmaya başlar. Bu dönemde yaklaşık 13 yaşına kadar devam eder.

İlk süt dişinin sürmesiyle ağız hijyenini sağlamak için gerekli önlemler alınmalıdır. Diş fırçalama yaşa uygun yumuşak bir fırça ve ebeveyn tarafından yapılmalıdır. Macun bebeğin/çocuğun tükürme refleksi geliştikten sonra sürüntü miktarında florlu olarak kullanılabilir.

Erken çocukluk çağında çürük oluşumunu önlemek için;

Biberonla uyuma alışkanlığını oluşturulmamalı

Biberonun içine ekstra şekerli tatlandırıcılar eklenmemeli

Bebek beslendikten sonra mutlaka su verilmeli

İlk dişlerin sürmesiyle beslenme sonrası temiz ve ıslak bir tülbentle dişler silerek temizlenmelidir.

Süt dişleri daimi dişlere göre daha girintili bir çiğneme yüzeyine sahiptir. Bu durum temizleme zorluğu ve çürük oluşum riskini artırmaktadır. Temizlenemeyen bölgede çürük oluşur, ağrı olarak yansır. Bunun için süt dişlerine koruyucu amaçlı fissür örtücü dolgular yapılabilir. Fissür örtücüler çiğneme yüzeyindeki girintileri doldurarak temizleme kolaylığı sağlar. Ayrıca süt dişlerinin de daimi dişler gibi mine, dentin ve pulpa katmanları vardır. Çürüğün derinliğine göre süt dolgu ya da süt kanal tedavisi yapılmaktadır. Dolgu ve kanal tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda hekim dişi çeker. Bu çekimden sonra daimi dişin sürmesi için zamana ihtiyaç varsa metal yer tutucu yapılır ve gelecek olan dişin yeri korunmuş olur.

Genel yanlış bilinen bu durum –süt dişi tedavi edilmez, çekilir- süt dişlerinin kaybına, çocuğun daimi dişleri gelene kadar dişsiz kalmasına, gelecek daimi dişlerde pozisyon bozuklukları, konuşma zorlukları gibi durumlara neden olur. Bilinmelidir ki süt dişleri daimi dişler için doğal yer tutucu görevindedir.

Süt dişidir nasıl olsa yenisi gelecektir diye düşünmeyin. Erken teşhis ve tedavi için lütfen diş hekiminizi ziyaret edin. Sağlıklı günler…