Bu haftaki hayallerimiz. Çocuklarımızın hayal güçleri, hayal kurma yetenekleri… Aslında hepimiz tüm insanlık müthiş bir hayal gücüyle doğar çünkü zihnimiz en saf haliyledir. Gereksiz bilgilerden ve toplum baskısıyla ya da olumsuz sınırlandırmalarla tanışmamıştır. Bu yüzden çocuklar daha güzel hayaller kurabilir, tertemiz zihinlerinde cesurdurlar, korkmazlar. Endişe edecekleri bir şey yoktur ya da travmaları. Bir yetişkin hayal kurmaktan korkar çünkü bir sürü nedenleri vardır. En büyük neden, hayal kırıklığına uğrama korkusudur. Çocukların böyle korkuları yoktur çünkü onlar gerçekleşsin diye hayal kurmazlar. Kendilerine bir dünya yaratırlar orada mutlu olabilmek için bazen dondurmadandır o dünya bazen çikolatan… Hayal kuran çocuk bu yüzden mutludur. Çocukların hayal kırıklıkları olmaz çünkü onlar için zihninde var edebildiği şey gerçekte de var edilebilir. Ve der ki; “ Ben çalışarak bunu başarabilirim, bunun olması için gereken tek şey benim azimle çalışmam.” Bu yüzden çocuklarımızın hayallerini hafife almayalım, hikâye gibi görmeyelim. Kim bilir? Belki bir dahi çıkar içinden.  Düşünelim, şu an da yaşadığımız teknoloji çağı da birilerinin hayallerini süslüyordu. Onlara da birileri saçmaladığını söylüyordu ama kimseyi dinlemediler ve çalışarak var ettiler.  Tüm insanlık bazılarının hayal gücü ve azmiyle bu günlere ve bu çağa gelebildi. Onlar sayesinde şu anda oturduğumuz yerden tüm dünyadaki olaylardan haberdar oluyor, bir tıkla her şeye ve her yere ulaşabiliyoruz.

Peki ya o birileri bu hayalleri kurmasaydı, kurduğu hayallere inanmasaydı, peşinden gitmeseydi? Sanırım hala ilkel çağlarda yaşıyor olurduk. Bu yüzden çocuklarımızın hayal kurma özgürlüklerini ellerinden almayalım hatta kendi içimizdeki çocuğa da hayal kurma özgürlüğü tanıyalım. Emin olun daha mutlu insanlar olacağız.

Hayal dünyanız size özeldir!

Çünkü o dünya sizindir. Sizin istekleriniz dışında hiçbir şey olamaz. Her şeyden önce orada mutlu olursunuz. Neden özellikle ve sürekli mutluluk vurgusu yapıyorum çünkü ancak mutlu anne babanın çocukları mutlu olabilir. Hatta çocuklardan ziyade bizim insanımızın buna, mutluluğa ihtiyacı var. Ve mutluluk kesinlikle maddi şeylere bağlı değil bunun farkına vardığımız an aslında belki de mutlu olduğumuzun farkına varacağız.

Hayal gücü özgürleştirir!

“Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Hayal gücü ise her yere.” der Einstein. Hayallerimizde cesur, özgür ve mutlu oluruz.

Hayal kurmak nedir? Sorusuna “Büyük işler büyük hayaller kurma özelliği olan insanlarca başarılmıştır.” cevabını verir William Russel.

Çocuğum bir şeyleri başarsın iyi yerlere gelsin diyorsanız. Hayal kurmasına izin verin hatta teşvik edin. Hayal güçlerini geliştirecek oyunlar oynatın, filmler izletin, kitaplar okutun, yeni icatlar geliştirmesine yardımcı olun. Sanat,  hayal gücü gelişiminde önemli rol oynar. Resimler yaptırın çocuklarınıza, farklı müzik türleri dinletin, enstrüman çalması için yüreklendirin. Bir tavsiye daha, çocuğunuzun eline bir kalem ve kâğıt verin, gözleri kapalı halde kağıda çizgiler şekiller çizmesini isteyin, sonra kağıda bakıp o şekiller arasından bir şeyler görmesini isteyin.

Biz bunu çocuklarla yaptık ve kâğıtlardaki şekilleri anlamlandırmaya çalıştılar, üzerinde yoğunlaştıkça yeni şeyler görmeye başladılar. Bu etkinlik çocukların bir karalama kâğıdın da ki çizgilerin içinden dahi güzel şeyler çıkarabilmelerini sağlar. İnsanlarda hayatı böyle yaşamaz mı? Hep bir kaos vardır ve biz o kaosun içindeki güzellikler sayesinde ayakta kalabiliriz.

Bunlarla birlikte maalesef ki şunu gördüm, bana hayallerinizi anlatın dediğimde önce cevap veremediler. Düşünebiliyor musunuz on yaşındaki bir çocuğun hayalleri yok, sizce de korkunç değil mi? Ama bunun sorumlusu tabi ki çocuklar değil sistem çünkü artık çocuklara istedikleri her şeye ulaşabileceklerini öğretiyorlar bunun sonucunda çocuk hayal kurma gereği duymuyor. Neden duysun ki her şeyi var zaten!

Neyse ki biraz düşündükten sonra şarjı bitmeyen telefon diyor, ben yine şok oluyorum! Bu cevaptan şunu anlamalıyız, biz çocuklarımızı teknolojiye esir vermişiz, geçmiş olsun… En yaratıcı cevap kaydıraktan yoldu, bunu da okula yorulmadan hemen gidebilmek için istediğini söyledi. Zaten hayallerimiz bizim duygusal isteklerimizdir. İcatların temelinde de ihtiyaçlarımız yatar. Sonuç olarak şunu çıkarmalıyız sanırım, teknolojiyle birlikte o saf ve temiz zihinlerde çok küçük yaşlarda kirlenebiliyor.

Hayal kurmak bedava!

Sorularımızdan biri hayal kurmak için nelere ihtiyaç duyarızdı. Çocukların bu soruya verdikleri cevap en güzeliydi. Hiçbir şeye! Hayal kurmak için hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Nefes almak gibidir hayal kurmak biri bedenin zorunlu ihtiyacı diğeri ruhun… Ayrıca hayal kurmak çocuklara hayattaki problemleri daha kolay çözme yeteneği kazandırıyor.

Hayal kuran çocuk demek merak eden ve düşünen çocuk demektir. Meraklı çocuk derslerinde de başarılı olabilen çocuktur.

Hayal kurmanın önemi nedir? Çocuklar için önemini konuştuk birde yetişkinler için neden önemli onu düşünün, araştırın. Sonrasında sizlerde hayal kavramı üzerinde düşünüp tartışın, hayal kurun, hayallerinizi anlatın, sevdiklerinizin hayallerini dinleyin. Ayrıca bir insanı tanımak içinde sadece anlattıklarına ve yaptıklarına değil hayal ettiklerine de bakın. Benim hayalimse bir şiir olmak bir şiirin duygusu olabilmek…

Bu haftaki konumuzla ilgili siz okurlarımızın da fikirlerini ve bu sorumun cevaplarını bekliyorum

Hayal kurmakla cesaret erdemi arasında nasıl bir ilişki vardır? Hadi biraz felsefe yapalım.