Adapazarı sanatçılarından Tuğba Tünay, 1993 yılında başladığı ve günümüzde de profesyonel olarak devam ettiği vitray sanatı hakkında bilgiler verdi.

----

Yeni Sakarya Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Tünay, Vitray sanatının bir çok aşamadan oluştuğunu belirterek “Vitray, renkli camların kurşun şeritlerle birleştirilmesidir. Cam resmidir. Vitray sanatının ilk aşaması çizimle başlıyor. Çizimi renklendirme ve renkli camları elmas denilen kesme aracı kesiliyor. Kesilen camlar lehimle birleştiriliyor ve bir bütün haline geliyor.” dedi.

----

“HER YERDE KULLANILABİLİR”
Vitray Sanatçısı Tünay, “Evlerin iç kapılarında, pencerelerde, camilerde ofislerde kısaca camın olduğu her yerde kullanılabilir.  Vitrayın olması için en önemli unsur o alanın arkadan ışık alması. Işık aldığı zaman vitray kendini gösteriyor. Boyama tekniği çıktı makinalarla boyama yapmaya başladılar. Kırılınca tamamı çöpe gidiyor. Renkli camlarla yapılan vitray kırıldığı zaman ya da hasar gördüğünde ayrı ayrı parçalardan oluştuğu için kolayca tamiri yapılabiliyor.” İfadelerini kullandı.

----

“SEVEREK YAPARSANIZ KEYİF ALIRSINIZ”
Vitray sanatında, revzen alçı ile yapılan, kurşunlu vitray, tiffany vitray bakır tekniği, mozaik tekniği ve cam boyama tekniği gibi pek çok farklı vitray teknikleri olduğunu belirtti. Ayrıca vitray sanatına da günümüzde eskisi kadar ilgi olmadığı belirten Tünay, “Türkiye de eskilerde daha çoktu şimdilerde ilgi azalmaya başladı. El emeğinin kıymetini bilen insanlar daha çok tercih ediyor. Cam ile uğraşmayı seven insanların yapabileceği bir sanat dalı. Her şeyin bir zorluğu var önce işinizi sevmek gerekir. Severseniz keyif alabileceğiniz bir sanat dalı. İstediğiniz zaman kolaylıkla camın sihirli dünyasına ulaşabilirsiniz.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi