Cami yapalım, her yere yapalım.

Her okula ve kamu kurumuna mescit de açalım.

Cuma’ya gidelim, namaz kılalım.

Cenaze namazlarına koşalım, en önde de saf tutalım.

Cuma vakti kamu çalışanlarına izin de verelim.

Cami görevlilerinin özlük haklarını iyileştirelim, iyi maaş da verelim.

Camileri dayayıp döşeyelim,  alttan üstten ısıtalım.

Abdest için sıcak su bile hazırlayalım.

En küçük bir cami ve mescide bile İmam Hatip verelim.

İmam Hatiplerin sendikası da olsun,  İmam Hatipler, Kur’an Kursları, İlahiyat Fakülteleri de bol bol olsun.

Görkemli, dayalı döşeli müftülükler , Diyanet Başkanının mersedesi de olsun.

Siyasette, ticarette, pırotokol de, konferans da, konuşmada ve her yerde dilimizde “Bismillah, Allahuekber, inşaallah, Maşaallah “ da olsun, ağzımızdan, dilimizden hiç eksik de olmasın. Sık sık Umre’ye de gidelim.

Hatta, Meclis de yemini de Kur’an’a el basarak yapalım, bu da olsun. Olmalı da.

Olsun da, olmalı  da, bütün bu “olma”lar ne işimize yarıyor?

Bizi kötülüklerden alıkoyuyor mu? Dosdoğru, dürüst ve adaletli yapıyor mu?

 “MUHAKKAK Kİ, NAMAZ, HAYASIZLIKTAN VE KÖTÜLÜKTEN ALIKOYAR” ( Ankebut, 45) Ayet’inin gereğini  yerine getiriyor mu, getiriyormuyuz? 

Camiye, Cuma’ya, namaza gitmemiz, bizi daha güzel bir ahlaka eriştiriyor mu?

Kul hakkı yemekten, hırsızlık yapmaktan, israf etmekten, lüks yaşamdan, patlayıncaya, tıksırıncaya kadar yemekten  alıkoyuyor mu?

Zulme karşı durmamızı, zalimin karşısına dikilmemizi,  “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan” olmamamızı  sağlıyor mu?

Çevreyi kirletmekten, dereleri açık kanalizasyona çevirmekten, sokaklara çöp atmaktan, tükürmekten, zamansız çöp çıkarmaktan, gürültü kirliliğinden, şehir mobilyalarına zarar vermekten alıkoyuyor mu?

Terazi de hile yapmaktan, fahiş fiyatla mal satmaktan, kaldırımları işgal etmekten, trafikte kurallara uymamaktan, mesaiden çalmaktan uzaklaştırıyor mu?

Patronu  işçiye hakkını vermeye, alın teri kurumadan parasını ödemeye, asgari ücrete mahkum etmemeye, vergi kaçırmamaya, sigortasız çalıştırmamaya bizi yöneltiyor mu?  YETKİ VE MAKAM ELİMİZE GEÇTİĞİNDE, BİZİ ADİL, ADALETLİ VE HUKUKTAN YANA EDİYOR MU?

Kamuya ait işlerde , millete hizmette daha çok çalışmamıza, tembel olmamamıza, çalışmayı ibadet kabul etmemize katkı sağlıyor mu?

Gururdan, kibirden, dedikodudan,yalandan, gıybetten, iftiradan, tecessüsten  men ediyor mu?

Gözümüzü, elimizi, dilimizi  haramdan sakındırıyor mu? Fuhuştan uzaklaştırıyor mu?

Kalp kırmamaya, iyiliğe  ve kibar olmaya, karıncayı bile incitmemeye sevk ediyor mu?

İki yüzlülükten, yağcılıktan, yalakalıktan, münafıklıktan, eyyamcılıktan alıkoyuyor mu?

Mahallemizde, ilçemizde ve ilimizde daha az cinayet, tırafik kazası, fuhuş, darp, hırsızlık, yankesicilik, kavga ve gürültü olmamasına  katkı sağlıyor, namaz arttıkça bunlar azalıyor mu? Irkçılıktan, kavim ve kavmiyetçilikten, aşiret ve sülalecilikten, cemaatçilik ve tarikatçılıktan, parti ve purticilikten, bölgecilik ve ilcilikten bizi uzaklaştırıyor mu?

Bizi daha çok kardeş yapıyor, birlik ve beraberliğimize katkı sağlıyor, Ümmet ediyor mu?

Karabağ’ın, D.Türkistan’ın, Kıbrıs’ın,Güney Doğu’muzun  Çeçenistan’ın, Afganistan’ın, Irak’ın, İran’ın, Pakistan’ın, Suriye’nin, Filistin’in, Lübnan’ın, Libya’nın, Mısır’ın,Afrika’nın ve nerde bir zülüm varsa oranın acısını hissettiriyor, harekete geçiriyor mu?

Namazı daha az olan yerler ile daha çok olan yerler arasında müspet anlamda bir fark ortaya çıkarıyor mu? NAMAZ KILANI, KILMAYANLARDAN FARKLI KILIYOR MU?

Bizi daha çok okumaya, yazmaya, dinlemeye,araştırmaya, ilime yöneltiyor mu?

 “Komşusu açken, tok yatan bizden değildir” Hadisini  uygulayanlardan ediyor mu?

Hepsinden ama hepsinden mühimi, her Cuma namazında hutbe de okuyup dinlediğimiz: “ MUHAKKAK Kİ ALLAH, ADALETİ, İYİLİĞİ, AKRABAYA YARDIM ETMEYİ EMREDER, ÇİRKİN İŞLERİ, FENALIK VE AZGINLIĞI DA YASAKLAR. O, DÜŞÜNÜP TUTASINIZ DİYE SİZE ÖĞÜT VERİYOR.” ( Nahl, 90 ) Ayet’inin gereğini yerine getiriyor, “ADALETLİ” olmamızı sağlıyor mu?

 “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, ADALETLE şahitlik eden kimseler olun. BİR TOPLULUĞA DUYDUĞUNUZ KİN, SİZİ ADİL DAVRANMAMAYA İTMESİN. ADALETLİ OLUN.” (Maide, 8) İlahi emrini, kıldığımız namaz bize, yerine getirmemizi sağlıyor mu? Muhalefet ettiğimiz guruba, cemaate, partiye, millete duyduğumuz kin, bizi adaletten ayırıyorken, namazımız bunu düzeltiyor mu?

Bütün bunlar yoksa, bunları sağlamıyorsa, ne işe yarar? Söyler misiniz ne işe yarar?

Öyle ise, namazımız bir ritüel ve “ Nice namaz kılanlar var ki, yorgunluktan başka namazından elde ettiği bir şey yoktur.” Hadis-i Şerif’ine mazhar olmaktan başka ne kazanırız?