Şizoid bozukluğu narsisizmden sonra gelen çağımızın bir diğer önemli hastalığıdır. Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle insanlar birbirleriyle bağ kuramaz hale geldiler. Bu da çağ geçtikte birçok psikolojik hastalıkların oluşmasına etken bir durum oluşturdu.

Şizoid bozukluğu olan kişiler yakın ilişkiler kurmaktan uzak dururlar. Duygularını ifade etmekten kaçınırlar. Sosyalleşmek istemezler. İnsanlarla sohbet etmekten yoksundurlar. Genelde bir başına kalmayı tercih ederler. Duygusal anlamda da buz gibidirler. Kendileri dışında başkalarının isteklerine duyarsızdırlar. Sadece kendi sorunlarını önemserler. İkili ilişkilerinde tekdüzedirler. Çevreleri tarafından uyumsuz, garip, farklı görünürler. Şizoid bozukluğu olan kişiler kendi hayatlarını düzgün şekilde idame ettirirler fakat ikili ilişkilerden uzak durup, çevrelerinden kendilerini soyutlarlar. İnsanlarla yakın bağ kurma gereksinimi hissetmezler. İnsanların eleştirilerine tepki vermemeyi yeğlerler. Bu da karşı tarafa umursamaz, soğuk biriymiş izlenimi verir.

Gerçeğe yakın düz hayalleri vardır şizoidlerin… Empati yetenekleri de yoktur. Karşısındaki kişilerin duygularını hissetseler, anlasalar bile duyarsızdırlar. Kendilerinden övgüyle bahsedilse dahi önemsemezler. Olumlu veya olumsuz bir olay karşısında hiç etkilenmiyormuş gibi tutum sergileyip tepkisiz kalırlar.

Şizoid bozukluğu olan kişilerin birinci derece akrabaları ve çok yakın olduğu bir iki tane arkadaşı dışında diğer kişilerle yakın ilişkileri yoktur. Mesleklerini genelde kendilerine göre seçip evden çalışabileceği bir meslek edinirler. Kadınlara nazaran erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır şizoid bozukluğunun…

Şizoid bozukluğunun da diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi kökeninde çocukluk çağı vardır. Çevresel faktörlerin etkisiyle rahatsızlık zamanla çoğalır ve gün yüzüne çıkar. Şizoid bozukluğunun teşhisi yetişkin çağlarında olur. Çünkü bu tarz davranışlar bireyin benliğini oturturken ergenlik ve çocukluk döneminde çok sık rastlanılan ruhsal durumlarla hemen hemen aynı belirtileri gösterir. Bu psikolojik rahatsızlığa yol açan en önemli etkenlerden birisi de kişinin annesi tarafından çocukluk döneminde ihmal edilmesidir.

Şizoid bozukluğunun tedavi yöntemi psikoterapidir. Ve çok zorlu bir süreçtir. Şizoid bozukluğu olan kişiler insanlarla yakın bağ kurmaktan kaçındıkları için psikolojik destek almak onlar için oldukça zorlayıcıdır. Psikoterapinin olumlu sonuç verebilmesi için terapist ve hasta arasında güven ilişkisinin oluşturulması önemli faktördür. Bu yüzden bu hastalık tedavisinde ilk güven sorununu aşmaya yönelim gösterilmelidir. Bilişsel davranışçı terapi, grup tedavisi, ilaç tedavisi yöntemleri olumlu sonuç almada etkendir.

Şizoid bozukluğu tedavi edilemezse kişi ilerleyen dönemde hayattan, insanlardan nefret etmeye başlar. Bu da ağır depresyona neden olur. Ve kişi madde, alkol kullanımına, kendine zarar vermeye, intihara eğilimli olur.

Sevgilerimle…

Mail: [email protected]