Çevremde sürekli ev fiyatları düşecek mi ? Sorusunu duyuyorum.

Evet fiyatlarda bir köpük vardı, o köpük gitti..

Şu anki ev fiyatları düşecek mi sorusu, ekmek fiyatları düşecek mi sorusu ile eş değer diye düşünüyorum.

Nedeni ise açıklanan inşaat maliyetleri

Eylül ayında açıklanan inşaat maliyetleri tüm zamanların en yüksek yıllık artışını gördü.

Ev sahibi olmak isteyen kişiler ile kiracılar konut fiyatlarında ucuzlama müjdesi beklerken inşaat malzemelerine gelen zamların devam etmesi ile indirim beklentisi hayal oldu.

Üreticilerin ve müteahhitlerin son dönemde en çok şikayet ettikleri konuların arasında yer alan inşaat malzemesi fiyatlarında yaşanan artış inşaat maliyet endeksi raporuna da yansıdı.

İnşaat sektörünün merakla beklemiş olduğu TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Eylül 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 119,83 oranında artış yaşadı.

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,07 arttı, işçilik endeksi ise yüzde 0,07 oranında azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 133,40, işçilik endeksi ise yüzde 84,04 arttı.

Bina inşaatı maliyeti endeksi de yükselişini sürdürdü. Açıklanan rapora göre bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya oranla yüzde 2,10, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 117,11 oranında artış gösterdi.

 Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,82 arttı, işçilik endeksi yüzde 0,17 azaldı. 2021 senesinin aynı dönemine oranla malzeme endeksi yüzde 129,87, işçilik endeksi yüzde 84,15 arttı.

Hem malzeme hem de işçilik endeksinde yaşanan rekor yükseliş müteahhitleri zorlamaya devam ederken konut fiyatlarında düşüş beklentisini de zora soktu.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..