Rahmetli Atıf Gürsoy hocamın kulağıma küpe bir sözü vardır. “Bir gün Sezar olmak istersen sakın yanında BRUTUS yetiştirme” dedi.

“Neden?” diye sorduğumda;

“Eğer birisi seni mevcudiyetinin, kariyerinin, makamının, sebebi olarak seni ve sensiz bir şey olmadığını görürse en büyük düşmanı sensindir.”

“Mutluluğu seni ortadan kaldırmakla başlar en büyük düşmanı sensindir.” diye cevapladı. Bütün dostlukları ve düşmanlıkları bunun içindir.

Tarih içinde ülke liderleri ve toplumların Brutus’lardan çektiklerini hiç kimseden çekmemişlerdir. Liderlerin sıkıntıları dolayısıyla toplumları birebir ilgilendirmektedir. Çünkü sıkıntının büyük bir kısmı topluma mal olmakta ve istikballerini ilgilendirmektedir. Brutus (Bizdeki tabiri ile Sezar’ı) öldürdüklerinde onun yerine geçemeyeceğini gayet iyi biliyordu. Peki niye öldürdüler? Çünkü mevcudiyetlerinin sebebi Sezar’dı . Şimdi hakiki Brutus’u bir inceleyelim isterseniz bakalım neler olmuş?

Bana birazda Abdülhamit Hanın Brutuslerini hatırlatıyor. Siz ne dersiniz? Bunlar hiç bitmedi bitmeyecek de.

Marcus Junius Brutus (MÖ 85 – MÖ 42), veya Quintus Servilius Caepio Brutus, Romalı askerî ve politik lider. Roma Cumhuriyeti diktatörü Julius Caesar'a karşı senatoda yapılan saldırı ile tanınır. Bazı kaynaklarda Julius Caesar 'ın evlatlık oğlu bazı kaynaklarda ise öz oğlu olduğu söylenmektedir.

Senato kariyeri

MÖ 49 yılında Pompey ile Caesar arasında bir savaş patladı. Brutus bu savaş sırasında senato konsülü Pompey'in tarafını tuttu. Caesar savaş sırasında kendi subaylarına Brutus'u kulübeye kapatılma konusunda emir verdi. Savaşı Caesar kazandıktan sonra Brutus özürlerle dolu bir mektup göndererek af diledi. Buna karşılık Caesar kendisini bağışladığını bildirdi. Brutus'un Caesar'a bağlılığını bildirmesi ile Caesar kendisine üst düzey yöneticilik verdi.

Caesar'ın komplo ile ölümü

Caesar'ın yönetimi sırasında, birçok senatör Caesar'ın güçlenmesinden ve tüm gücü elinde bulundurmasından korkmaya başladı. Bu senatörlerden Brutus, Porcia ve diğerleri MÖ 44'te Caesar'a karşı hareket etmeyi kararlaştırdı.

Komplocular ilk komployu mart ayının ortasında yapmayı planladılar ama Caesar planlanan günde senatoya gitmedi. Çünkü Caesar'ın eşi onu senatoya gitmemesi yönünde ikna etmişti. Fakat Brutus kararlıydı ve Caesar senatoya gelene kadar bekleyecekti. Caesar sonunda senatoya geldi ve gelir gelmez Caesar'a saldırıldı. Caesar ilk atağı karşıladı ama diğerlerine karşı koyamadı. Yüzüne ve vücuduna aldığı darbelerle senato içinde öldürüldü.

Suikast sonrası

Suikastten sonra Brutus bir ikilemde kaldı: eğer Caesar tiran ilan edilirse yaptığı hiçbir şey geçerli sayılmayacak, aynı şekilde kendi senatörlüğü de düşecekti. Diğer tarafta ise eğer Caesar tiran ilan edilemezse, kendisi ve arkadaşları katil ilan edilecek, ancak kendilerine genel bir af çıkarıldığı takdirde kurtulabileceklerdi. Brutus, Caesar'ı tiran olarak ilan edemedi ve Roma'yı terk etmek zorunda kaldı.

MÖ 43'te, Roma senatosunun konsülü olduktan sonra Caesar'a suikast düzenleyenlerin hepsinin Roma'nın düşmanı olduğunu ilan etti. Brutus toplam 17 lejyonu ile Roma üzerine yürümeye başladı. Octavian ve Marcus Antonius toplam 19 lejyonla ona müdahale etti ve savaş sonunda Brutus kaybetti.

Savaş sonrası elinde kalan 4 lejyonla yakındaki dağlara saklandı. Onu takip eden Marcus Antonius tarafından yakalanacağını fark ettiği zaman intihar ederek kendini öldürdü. Mezarı Yunanistan’dadır.

Türkiye’deki bütün Sezar’ları yanındaki korumaları öldürmüştür…

KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Marcus_Junius_Brutus