Sevgili okurlar,
Türkiye’den gelen haberler ile şok olmaya devam ediyoruz! Bu ‘ Şok’ haberlerin ötesinde yakından tanıdığımız insanların haberlere konu olması ise ilgimizi daha da artırıyor..
Evet, konuya gelecek olursak, eski Sakarya Valisi, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Hayri Kozakcıoğlu’ ndan söz etmek istiyorum.
Öncelikle Ailesine, yakınlarına, sevenlerine başsağlığı dilerim, mekanı cennet olsun, Allah rahmet eylesin!
Cumhuriyetin bir genç öğretmeni olarak Akyazı Lisesi’nde göreve başladığım yıllarda Sakarya Valisi oldu, Hayri Kozakcıoğlu!
Sert yapısı, gür kaşları ve heybetli duruşu ve tok sesi ile Hayri Kozakcıoğlu, hep otoriter devleti en iyi temsil eden valiler arasında hatırlandı. Hatta iz bırakan valiler içinde bile hep öndeydi..Devletine, milletine bağlı, bayrağı için gerekeni yapan bir duruş sergilerdi Vali Hayri Kozakcıoğlu..
Öğretmen ve yöneticiliği bıraktıktan sonra gazetecilik yaşamımda da sık, sık birlikte olduk Kozakcıoğlu ile..
Sakarya’nın sorunlarına kafa yorduk..
O yıllar cesur çıkışı ile Sakarya’da bir dizi yatırıma imza attı..İl Genel Meclisi’ni mükemmel çalıştırdı. İl’e akan paraları, olumlu yatırımlara yönlendirdi. Başta merkez olmak üzere, Akyazı, Karasu, Sapanca ve diğer ilçelerde önemli tesislerin yapılmasında öncü oldu..Yaylaları keşfetti..Sakarya’nın coğrafi yapısı içinde bir tarım kentinden öte, turizme ağırlık vermesi gerektiğini keşfetti.. Eğitim kurumlarına yatırım yaptı..İnsanımızın en iyi şekilde yetişmesi için önder oldu..Toplantı üzerine toplantılar düzenledi..
O yıllar,Vali Hayri Kozakcıoğlu’na ayak uydurmak çok zordu..Her gün bir etkinlik, bir yatırım hamlesi bizi de Sakaryalı olarak heyecanlandırıyordu..
En cesur kararlarından biri Sakarya’da futbolun deplasmanlı olarak oynamasındaki rolüydü.
Hatta bir defasında Akyazı’ya geldi..Alınan karar gereği, Akyazı Atatürk Stadı’na bir kazma vurulmamıştı..Başkan Ahmet Sarıçizmeli ile bayağı cebelleşti ve sonunda Akyazı Atatürk Stadı, deplasmanlı maçlar için hazırlandı..
Ve diğer ilçelerde de adımlar atıldı..İşte bu adımlar Sakarya futbolu için dönüm noktası oldu..Genç futbolcuların yetişmesini, Sakaryaspor’un başarıları takip etti..
Sapanca ve Sapanca Gölü’ne ayrı bir önem verirdi. Göl kenarına İl Özel İdaresi olarak kurduğu tesisler, farklı bir yaşamın durağı oldu.
Sonra Karasu’da inşa ettirdiği Özsu Tesisleri ile büyük takdir topladı. Ancak kumsala yapılan tesise karşı çıkanlarda vardı. O dinlemedi ve denize, kuma, güneşe yatırım yaptı. Devletin öncü rolünü göstermesi bakımından önemlidir.
Yine küçük Boğaz denilen yere bir mesire yeri oluşturdu..
Ardından Akyazı Kuzuluk Beldesi’nde deprem nedeni ile kaybolan sıcak suları bulup çıkarttı. Oraya bir tesis kondurdu. Ama Kuzuluklu bunun kıymetini bilemedi, anlayamadı. Yıllar sonra başkaları gelip, Kuzuluk Beldesi’ni tesisleştirdi..
Bir vali ancak bu kadar öncü rolü oynayabilirdi..
Hatta bir defasında Pamukova Katırözü yaylasına götürdü bizi..Farklı projeleri vardı..
Daha anlatılacak çok şey var elbette.. Vali Hayri Kozakcıoğlu yatırımlar ile Sakarya’da iz bırakan valiler arasında yer aldı..
Tanıdığım valiler arasında Hayri Kozakcıoğlu elbette başkaydı..
Sonra Olağanüstü Hal Bölge Valisi oldu. Yine orada da adını duyurdu. Vatan için, millet için, bayrak için, yasaların emrettiğini yapmak için çırpındı..
Dolu, dolu , zor yıllar..Sonra zimmet, para işleri dillere dolandı. Devletin örtülü ödeneğini nasıl kullanacağını bilirdi Kozakcıoğlu.. Bugün Başbakan ve diğer valiler örtülü ödeneği nasıl kullanıyorsa, öyle hareket etti Kozakcıoğlu..
Ölüm şekli biraz değil, çok garip geldi bana!
Çok garip geldi bana, bu ölüm!
Elbette ölüm gerçek ama, Vali Hayri Kozakcıoğlu’nun ölümü daha da garip!
Türkiye’de garip şeylerin döndüğü bir dönemde, Hayri Kozakcıoğlu’nun evinde silahla vurulmuş olarak bulunması çok garip!
Baksanıza İmralı mahkümu Öcalan bile, ünlü sanatçı ‘Barış Manco’yu kim öldürdü’ diyor?
Demek bildiği bir şey var?
Kimbilir, Barış’ı çok sevdiğinden mi böyle söylüyor?..
Barışlar ölmesin!
İşte bu noktada, ister istemez insanın içine kurt düşüyor..
PKK’nın üst düzey yöneticilerinin Paris’in göbeğindeki bir evde sessizce infaz edilişi, hala sırrını koruyor..
Ve bu meyanda Vali Hayrı Kozakcıoğlu, Sarıyer’de denize nazır, bir emekli apartmanının, bir odasında ölü bulunması!..
Bir tek kurşun sıkılmıştı kalbine!
Bir tek kurşun!
Yanıbaşında tabancası duruyor dediler! Ve üstelik odanın kapası kilitli! Ve yan odada olan eş bu silah sesini duymamış?
İşte garip olan bu!
Oysa Türkiye’de intiharlar farklı tecelli eder..
O polisiye romanlarda bile insan, kafasına sıkar!
Kurtlar Vadisi’nde Memati öyle demiyor mu?
Kafana sıkacağım!
Kozakcıoğlu, neden kalbine sıksın!?
Öyle görülüyor ki, bu ölüm daha çok konuşulacak..
Sevgili Valim, senin vatanseverliğini bilmeyen yok..Siyasette bile test edenler oldu..Ama o platformda da ispatladın bunu!..
Bir Sakaryalı olarak seni unutmak olmaz!..
Mekanın cennet olsun!